lauantai 2. toukokuuta 2015

Boikotoikaa koulun uskontotunteja!



Nuoret voisivat oikein hyvin ryhtyä torjumaan uskonnon aiheuttamia haittoja myös omassa elämässään. Nuoret ovat fiksuja ajattelevia ihmisiä. Nuorten tulee aktivoitua heitä itseään koskevissa asioissa.

Ensimmäiseksi nuoret voisivat lopettaa osallistumisen uskonnon opetukseen. Boikotilla olisi vaikutuksia yleiseen mielipiteeseen siten, että myös lainsäädäntövalta huomaisi uskonnon haitat nuoriin. Nuoret ovat oman elämänsä parhaita asiantuntijoita.

Kun tuhannet nuoret jättävät uskonnon tunnit väliin, niin tämä olisi selvä viesti, että tunnustuksellinen uskonnon opetus julkisin varoin ylläpidetyissä kouluissa on aikansa elänyt ilmiö. Tuskinpa koululaisista löytyy kovin montaa oppilasta, jotka pitävät nykymuotoista uskonnonopetusta relevanttina.

Oppilaskato pakottaa lainsäätäjät tarkastelemaan uskonnon opetusta vihdoinkin kriittiseksi. Nykymaailmassa on todella vaikeaa löytää validia perustelua, miksi uskonnon opetus tulisi säilyttää kouluissa.

Tässä kuvatulla kansalaistottelemattomuudella olisi ilman muuta vaikutuksia esim. todistuksen uskonnumeroon. (Miten saa kympin uskonnosta? Uskomalla juuri opetussuunnitelman mukaisella tavalla?) Uskonnonnumero on sekin aivan turha jäänne menneiltä ajoilta. Mitä tämän numeron pitäisi mitata? Uskoa? Opetussuunnitelman mukaista epätosien väitteiden omaksumista?

Kaikkien uskontojen premissit on kerta toisensa jälkeen osoitettu epätosiksi. Miksi koululaitoksessa opetetaan ylipäänsä mitään, mikä parhaiden käytettävissä olevien tutkimustulosten mukaan, on vain muinaista mytologiaa? Muinaisia kulttuureja voidaan opiskella esim. historian yhteydessä. Tässä suhteessa kristinusko on vain yksi monista muinaisuuteen pohjaavista järjestelmistä. Elämänkatsomuksen perustaksi siitä ei ole, ellei nyt sitten aivan välttämättä halua perustaa elämäänsä epätosiin väitteisiin.

Luopumalla tunnustuksellisesta uskonnonopetuksesta kouluissa, voimavaroja voitaisiin kohdentaa aineisiin, jotka ovat perustaltaan tosia.

Toinen problemaattinen seikka tunnustuksellisessa uskonnonopetuksessa on se, että monet lapset joutuvat osallistumaan opetukseen vastoin tahtoaan. Heidät on liitetty uskonnolliseen yhteisöön, josta he eivät voi erota ilman holhoojaa. Tämä on räikeä epäkohta, varsinainen ihmisoikeusrikkomus.

Nuoret, boikotoikaa uskonnonopetusta, jos haluatte rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti