perjantai 22. toukokuuta 2015

Jumalalla ei ole vapaata tahtoa



Kristityt väittävät jumalansa olevan persoonallinen olio. Edelleen kristittyjen mukaan persoonallisilla olioilla on vapaa tahto.

Jotta tahto olisi vapaa, vaihtoehtoja on oltava vähintään kaksi, joista molempien vaihtoehtojen tulisi olla vältettävissä. Tämä tarkoittaa sitä, että päätökseen liittyy epävarmuuden potentiaali: tulevaisuutta ei voi ennustaa. Vaikka yksilö ajattelisikin voivansa ennustaa päätöksensä ja samaan aikaan väittää omaavansa vapaan tahdon, yksilön on myönnettävä, että ennen kuin päätös on lopullinen, valinnan (mielen muutoksen) potentiaali on olemassa.

Yksilöllinen olio joka tietää kaiken ei voi omata epävarmuuden potentiaalia. Ko. olio tietää päätöksensä etukäteen. Täten ko. oliolla ei ole mahdollisuutta muuttaa päätöstään, joten oliolta puuttuu vapaa tahto. Persoonallinen olio joka tietää kaiken ja jolla on vapaa tahto, muodostaa edellä esitetyn perusteella ristiriidan. Niinpä kristittyjen jumala ei ole olemassa. Lisäksi kristityt väittävät, että heidän jumalansa ei voi olla ristiriidassa itsensä kanssa. Tästäkin seuraa, että kristittyjen jumala ei ole olemassa.

Jotkut sanovat, että tahto ei ole vapaa. Kristityt tyypillisesti väittävät, että heidän jumalansa kolminaisuudessaan on vapaa agentti, joten he olettava jumalallansa olevan vapaa tahto. Tästäkin seuraa ristiriita, jos jokin kolmesta ”persoonasta” tahtoo eri tavalla kuin kaksi muuta. Täten kaikki kolme eivät voi olla vapaita agentteja samanaikaisesti.

Kaikkivoivasta jumalasta väitetään, että ko. jumala ei voi muuttaa mieltään. Mutta jos hän muuttaa mieltään, hän ei voinut tietää tulevaisuutta etukäteen. Jos hän taas ei voi muuttaa mieltään, niin tulevaisuus on ennalta tietyn kaltainen, jota ei edes ko. jumala voi muuttaa. Jos hän muuttaa mieltään, niin hänen tietonsa on rajallinen ja rajoitettu. 

Jumala ei täten voi olla kaikkivoiva ja kaikkitietävä samanaikaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti