tiistai 19. maaliskuuta 2019

Uskonnot ovat lapsille ja nuorille vaarallisia


Nuoremmat sukupolvet länsimaissa ovat fiksuja sen suhteen mitä tulee uskontoihin, erityisesti abrahamilaisiin uskontoihin. Jopa jyrkimmissä uskonnollisissa perheissä kasvaneet sanovat entistä useammin vanhemmilleen: Fuck you!

Abrahamilaiset uskonnot ovat tuottaneet niin paljon pahaa, että niistä tuleekin hankkiutua eroon. Kaikesta huolimatta suomalaiset ovat kovin uskonnollisia, kun lähes70 prosenttia kuuluu ev.lut. kirkkoon. Internetin ihmeellisessä maailmassa törmäsin artikkeliin, jonka mukaan 25 prosenttia suomalaisista uskoo kristinuskon jumalaan. Luku on hämmästyttävän suuri. Maaginen ajattelu voi Suomessa hyvin.

Paljon menee lasten holhoojien piikkiin. Vaikka vanhemmat itse olisivat välinpitämättömiä uskonnon suhteen, he sallivat sen, että lapsille puhutaan paskaa. Kyseistä menettelyä ei voi puolustaa perinteillä; ei varsinkaan kun kristilliset perinteet ovat haitallisia niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta.

Relevanttia uskontokasvatusta on lasten varoittaminen uskonnon vaaroista. Lapsille voi toki sanoa, että jotkut uskovat asioihin, jotka eivät selvästi ole totta. Lapsille tulee korostaa, että uskolle ei ole ainuttakaan luotettavaa perustetta, joten mitään uskonnollista uskoa ei tule hyväksyä elämää millään tavalla ohjaavana prinsiippinä. Usko aiheuttaa vain ongelmia.

Käsitteenä ”oma uskonto” on absurdi. Hyvin harvalla on uskontoa, jonka hän olisi itse kehittänyt. Tyypillisesti kyse on joistain omaksutuista dogmeista, joista tehdään oma tulkinta tai sitten omaksutaan jonkun toisen tekemä tulkinta. Siinä koko oman uskonnon prinsiippi.

Kristityt, ainakin ne jyrkimmät kristityt, vetäytyvät polaariseen tulkintaan. Heidän mukaansa kristinusko on aivan päinvastaista kuin kaikki muut uskonnot. Kyse on kuitenkin samasta kognitiivisesta prosessista: tiedetään että x ei ole totta eikä x:lle ole luotettavia perusteita, mutta silti uskotaan, että x on totta. Tällaista harhaista maailmankuvaa sitten vielä propagoidaan lapsille aiheuttaen heille suuria haittoja. Huumeiden ja alkoholin diilaaminen alaikäisille on sanktioitu, mutta uskonnoille on suotu poikkeus. Uskonnot ovat paljon haitallisempi kuin alkoholi ja huumeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti