maanantai 4. maaliskuuta 2019

Myyttien ja mytologian tutkimuksesta


On oikeastaan aika hämmästyttävää, kuinka huonosti amerikkalaiset kristityt tuntevat Raamatun. Kymmenen vuotta sitten Yhdysvalloissa julkaistiin aihetta koskevan tutkimus, joka vahvisti hypoteesia. Ateistit tunsivat Raamatun paremmin. Mikä mahtaa olla tilanne nyt?

Pew Researchin tutkimuksen referaatti löytyy tuolta:

Samoin on myös hämmästyttävää, että kristityt tuntevat huonosti uskonsuuntauksensa historiaa. Ensimmäisellä vuosisadalla ja aikaisemmin Lähi-idässä kirjoiteltiin kaikenlaisia myyttisiä ja maagisia tarinoita. Jotkut dokumentit ovat säilyneet, useimmat ei. Ainuttakaan lähdettä ei ole, jonka mukaan Jeesus Nasaretilainen olisi ollut historiallinen henkilö.

Juuri mikään kristinuskon teksteissä ei ole millään tavoin originaalia. Kyse on aikaisempien tekstien revisioista ja tämä käsittää myös Vanhan Testamentin.  Muita myyttejä on sovitettu kulloisenkin tarpeen mukaan.

Kuolleet ja henkiin heränneet jumalat olivat nekin aivan tavallista touhua antiikissa. Ensimmäisenä tulee mieleen Osiris-myytti ja – kultti. Vastaavia löytyy Välimeren alueelta paljon. Moni tuolloinen lahko ja kuppikunta kierrätti mytologiaa sovittaen sen itselleen sopivaksi, mutta mitään reaalimaailman relevanssia niillä ei ole.

Näitä myyttejä jotkut sitten pitävät historiallisina dokumentteina. Jotkut sitten jopa vaativat, että myyteistä on johdettava kaikkia velvoittavaa lainsäädäntöä vuonna 2019.

Antiikin mytologia mukaan lukien Raamattuun päässeet tekstit ovat kieltämättä kiinnostavia. Niistä saa aika hyvän kuvan siitä kuinka primitiivistä maaginen ajattelu on ollut vuosituhansien kuluessa. Toisinaan haluaisi lukea oikeita myyttejä ja mytologiaa koskevia vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita, mutta valitettavasti monet mielenkiintoiset artikkelit ovat maksumuurin takana ja niistä pääsee lukemaan vain tiivistelmän. Tässä suhteessa tieteelliset julkaisut eivät ansaitse kehuja. Poikkeuksiakin toki löytyy.

Tuo alussa mainittu Pew:n tutkimus ei sano mitään siitä, kuinka hyvin kristityt tuntevat paralleelit myytit ja rinnasteisen mytologian. Arvelen, että uskova tuskin vaivaa paljon päätään pohtimalla myyttejä ja mytologiaa. Tuskinpa pastoritkaan informoivat asiasta yleisöään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti