torstai 7. maaliskuuta 2019

Konservatismi on kelvotonta


Aina kun joku haaveilee konservatismista yhteiskuntapoliittisena ohjelmana, kaikkien hälytyskellojen pitäisi soida.

Konservatismi määritelmällisestä sisällöstä riippumatta tarkoittaa taantumista, kaiken edistyksen pysähtymistä, jonka seurauksena on surkea elämä kaikille, myös niille konservatiiveille.

Silloin tällöin suomalaisessa yhteiskuntapoliittisessa kirjoittelussa törmää jonkin myyttisen menneisyyden tavoitteluun. Usein viitataan esim. 1950-lukuun ideaalitilana, jolloin konservatismi oli voimissaan. Tämä on tietenkin myytti.

Suomalainen yhteiskunta oli hyvinkin radikaali heti Toisen maailmansodan päättymisestä. Yhteiskunnalliset jännitteet kilpailevien poliittisten ryhmien välillä tuotti hyvinkin edistyksellisiä ratkaisuja. 50-luku ei ollut mikään konservatiivisen yhtenäiskulttuurin kulta-aikaa. Muutosvaatimukset olivat tuolloin jo sitä luokkaa, etteivät tuolloiset konservatiivit pystyneet säilyttämään asemiaan.

Vaatii rankkaa revisionistista historiankirjoitusta, jos pystyy pitämään radikaalien yhteiskunnallisten muutosten aikaa konservatiivisena ideaalina. En usko, että konservatiivit itsekään pitävät vaatimuksiaan tai toiveitaan toteuttamiskelpoisina. Konservatiivisuus lienee vain tapa lievittää eksistentiaalista ahdistusta. Oman ahdistuksen projisoiminen muihin kohdistuviksi vaatimuksiksi on kelvoton yhteiskuntapoliittinen ohjelma. Jotain muuta saavat konservatiivit keksiä.

Konservatismi tarkoittaa aina totalitarismia, jossa poikkeamat väkivallan uhalla ylläpidetystä yhtenäiskulttuurista on ankarasti sanktioitu. Siinä järjestelmässä konservatiiviset ”keskitysleirin vahtimestarit” ovat valtaa pitävä eliitti.

Suomen eduskuntavaaleihin on vielä kuukausi aikaa, mutta keskitysleirin vahtimestarit ovat jo aktivoituneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti