maanantai 11. maaliskuuta 2019

Mielipuolista poliittista kristillisyyttä Alabamassa


Amerikkalaisen evankelikaaliseen liikkeen mielipuolisuudesta saatiin taas yksi esimerkki viime viikon perjantaina Donald Trumpin vieraillessa Alabamassa tarkastamassa tornadon aiheuttamia tuhoja.

Trump jakoi tuhoalueen asukkaille Raamattuja, joihin raapusti nimikirjoituksensa. Sehän vasta onkin tärkeää ihmislle, joiden koko omaisuus oli tuhoutunut. Sehän vasta helpottaa niiden oloa, joiden omaisia kuoli tornadossa.

Samaan aikaan Trumpin hallinto on leikkaamassa FEMA:n (Federal Emergency Managementi Agency) rahoitusta. Tämä liittovaltion instituutio rahoittaa ja koordinoi jälleenrakennusta alueilla, joilla luonnonilmiöt ovat tuhonneet infrastruktuurin.

Vuonna 2008 julkaistiin evankelikaalisten julkaisema An Evangelical Manifesto. Kaikki siinä hahmotellut aika kreisit poliittisen vaikuttamisen keinot ovat toteutuneet. Republikaanipuolueesta on tullut uskontopuolue.

Pian manifestin julkaisemisen jälkeen yleiskristillinen julkaisu, Christianity Today, varoitti evankelikaalisia siitä, että heistä tulee manifestia noudattamalla hyödyllisiä idiootteja. Evankelikaalisten oli kannattanut ottaa varoitukset tosissaan.

Evankelikaalisista on tosiaan tullut hyödyllisiä idiootteja: he kannattavat toimenpiteitä, jotka heikentävät juuri heidän omaa asemaansa. En muista oman elinaikani toista vastaavaa ilmiötä, jossa olisi niin onnistuneesti yhdistetty regressiivinen politikointi ja uskonto.

Nyt yli 10 vuotta manifestin julkaisemisen jälkeen samainen Christianity Today on raportoinut siitä, kuinka evankelikaalisten seurakunnissa on käymässä jäsenkato. Varsinkin nuoret ovat jättämässä liikkeen, eikä uusien jäsenten värväys oikein onnistu.

Viime perjantain absurdi näytelmä Alabamassa kertoo paljon evankelikaalisen liikkeen ja republikaanipuolueen alennustilasta. Siinä on koko amerikkalaisen evankelikaalisen liikkeen kokokuva: Törttöilevä presidentti jakamassa nimikirjoituksella varustettuja Raamattuja ihmisille, jotka ovat menettäneet kaiken.

Evankelikaaliset ovat vyöryttäneet republikaaneja 40 vuotta ja tulokset ovat toivotun kaltaisia. Muut uskonsuuntaukset on nollattu mitä vaikutusvaltaan tulee. Ns. valtavirran kristillisyys ei enää juuri koskaan ylitä uutiskynnystä, sillä evankelikaalisilla ovat mediakanavat hyvin hallussa: he saavat aina sanomansa julki, olipa sanoma mikä tahansa.

Parempia aikoja odotellessa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti