lauantai 9. maaliskuuta 2019

Apostolien tekojen mafiosot ja pyramidihuijaukset


Luin pitkästä aikaa Apostolien teot. Tulin samaan johtopäätökseen kuin vuosia sitten. Apostolien teot ovat kuvaus mafiaperheiden toiminnasta. Myös verkostomarkkinoinnin pyramidihuijaukset ovat juuri sellaisia kuin Apostolien teoissa.

Kilpailevien mafiaperheiden (Paavalin ja Pietarin organisaatioiden) pääjehut kokoontuivat useasti Jerusalemiin suunnittelemaan konnankoukkuja ja sovittelemaan em. mafiaperheiden eturistiriitoja. New Yorkin mafiaperheet joutuivat tyytymään pizzerioihin.

Rahallakin yritettiin päästä mafiaperheen jäseneksi kuten Paavalin tapaus osoittaa. Rahalla ei saanut osuutta Jerusalemin jengistä, joten Paavali perusti oman verkostomarkkinoinnin strategiaan perustuvan organisaationsa.

Apostolien tekojen ensimmäiset luvut ovatkin osuva kuvaus siitä, kuinka ihmisiä höynäytetään mukaan pyramidihuijaukseen siten, että nämä antavat mafialle ensin rahansa ja sitten menettävät järkensä. Kunnon mafiosotouhuja on Ananiaan ja Safiran murha. He kun eivät antaneet rahojaan mafiosoille, niin he pääsivät hengestään.

Mafia lupaa suojelua ja niin tehdään Apostolien teoissakin. Lupaukset vain ovat katteettomia.

Vähän väliä joku ”mafia capoista” on sellissä epäiltynä milloin mistäkin. Useimmin taisivat pulassa olla juuri Paavali ja Pietari. Kunnon mafiakertomuksen tapaan he kerta toisensa jälkeen pelastuvat, eivätkä petä mafian luottamusta. Ihan mafiatouhua on ehdottoman lojaalisuuden vaatimus.

Kunnon huijauksia Apostolien teoissa edustaa, että ihmisten vaatteisiin ja erinäisiin riepuihin liittyy mafia lupausten mukaan milloin mitäkin maagisia vaikutuksia. Amerikkalaiset tv-evankelistat ovat ehkä kopioineet tästä Apostolien tekojen jaksosta rukousliinojen ja muun krääsän myyntistrategian. ”Robert Tiltonit” ja muut amerikkalaiset huijarit kärsivät 1980-luvulla vakavia tappioita, kun heidän huijauksensa paljastuivat. Monet saivat vankeusrangaistuksenkin talousrikoksista. Niin he vaan ovat taas myymässä krääsäänsä televisiossa. Sitkeää markkinointia löytyy jo Apostolien teoistakin. Pari tuhatta vuotta on kulunut ja huijaus sen kuin jatkuu.

Tällaisenkin tulkinnallisen narratiivin voi Apostolien teoista esittää. Se ei ole ainakaan pahemmin pielessä kuin konservatiivisten raamatuntutkijoiden vastaavat. Muinaisesta mytologiasta voi tehdä vaikka minkälaisia myyttisiä tulkintoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti