torstai 21. maaliskuuta 2019

Kristityt fundamentalistit pikku-talibaneja


Monet fundamentalistit inhoavat sitä, että heitä verrataan muihin fundamentalisteihin. Fundamentalisteilla on kuitenkin enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja. Kaikki fundamentalistit opettavat tavalla tai toisella eksklusiivista teologiaa. Päämääränä tietenkin on se, että kaikkien tulisi omaksua juuri heidän dogminsa.

Onneksi sekularismi on vahvistunut länsimaissa. Valistuksen perintö on murentanut kristinuskon sortovaltaa. Täten fundamentalisteilla ei ole riittävää kannatusta toisinajattelijoiden suiden tukkimiseen. Niin kauan kuin fundamentalisteilla oli hegemonia-asema, he eivät säästelleet haitallisten menettelytapojen täytäntöönpanossa.

Kovan linjan kristityt ovat joutuneet perääntymään revisionistiseen historiankirjoitukseen. Samaa revisionistista historiankirjoitusta harjoittavat toki muidenkin suuntausten fundamentalistit. Kaikista menneisyyden tapahtumien siistimisestä huolimatta fundamentalistien samankaltaisuus voidaan todentaa. Esimerkiksi Osama BIN Laden uskoi, että Jumala mahdollisti WTC-iskut ja piti  sekularismia rangaistavana. Toisaalta krisityty fundamentalistit, esim. Pat Robertson ja Jerry Falwell, pitivät iskuja Jumalan kostona sekularismista.

Keskinäisistä kiistoistaan huolimatta fundamentalistit/totalitaristit päätyvät kannattamaan samoja asioita. He haluavat käännyttää koko maailman omaan uskonsuuntaukseensa, pitävät kiinni apokalyptisista odotuksista ja tämä aivan perusteettomasti. Fundamentalistit unelmoivat kuolemanjälkeisestä elämästä. Kidutushelvetti on oleellinen osa dogmaa. Lista tuntuu jatkuvan loputtomiin.

Kristityt fundamentalistit ovat oikeastaan pikku-talibaneja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti