maanantai 25. maaliskuuta 2019

Barbaarisen patriarkaatin pahuus


Uskontojen yksi ikävimmistä piirteistä on patriarkaatti ja sellaisen olemassaolosta johdettu barbaarinen ajattelu.

Uskonpuhdistajista suomalaisille tutuin Martti Luther oli em. asiassa patriarkaatin pahuuden ilmentymä. Luther kirjoitti teoksessaan Ensimmäisen Mooseksen kirjan selitys 1-7 seuraavasti:

Hallinta on aviomiehellä, jolle aviovaimon on pakko Jumalan käskystä olla kuuliainen. Mies johtaa kotia, yhteiskunta, käy sota, puolustaa omaisuutta, varjelee maata, rakentaa jne. Nainen sitä vastoin istuu kotona kuin seinään isketty naula. Hän pysyy kotona…Samoin kuin simpukka kuljettaa kotiaan mukanaan, kuuluu myös naisten olla aina kotona ja huolehtia talonsa asioista. Ikään kuin häneltä olisi riistetty ymmärrys julkisten ja yhteiskunnallisten asioiden hoitamiseen, hän ei ylitä yksityisempien velvollisuuksien rajoja…Tähän tapaan Eevaa rangaistu.

Paha patriarkaatti voi hyvin vielä vuonna 2019 Suomessa. Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtajaksi tituleerattu Juha Ahvio kirjoitti 7.3.2019 tyypilliseen tapaansa lainauslouhintaan perustuvan blogin otsikolla: Mita kansallismielisyys, nationalismi, todella on? Ahvion blogin lainaukset ovat enimmäkseen Hegeliltä ja Snellmannilta. Blogiinsa Ahvio sai sijoitettu häijylle paskiaiselle (sellainen Ahvio on) sopivan patriarkaatin ylivaltaa (vai mielivaltaa?) puolustavan osuuden:

Oikeudellisena persoonana perhettä edustaa muita kohtaan mies perheen päänä. Lisäksi etupäässä miehelle kuuluu ansiotyö perheen ulkopuolella, huolenpito tarpeista samoin kuin perhevarallisuuden määräämisvalta ja hallinto.

Lutherilla ja Ahviolla tuntuu olevan isoja ongelmia naisten kanssa. Feministit ovat tehneet hyvää työtä. Vähitellen lutherit ja ahviot jäävät ihmiskunnan barbaariseen historiaan. Aavikkobarbaarien opaskirja Raamattu on naisasiassa täysin kelvoton opus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti