keskiviikko 1. elokuuta 2018

Taas joku seurustelee henkien kanssa - bullshit!


Patavanhoillinen verkkojulkaisu Kotimaa24:n lukijablogien sarjassa oli vuorossa Juha Heinilän kirjoitus otsikolla: Henkien koetteleminen.

Itse kirjoitus ei sanonut paljon mitään muuta kuin että blogisti pitää henkiä reaalimaailman olioina. Blogin kommentit olivat paljon valaisevampia.

On aina hieman yllättävää, että jotkut uskovat tosissaan henkien olemassaoloon. Kristityilläkin riittää noita henkiä vähän joka lähtöön.

Henget, jumalat ja muut aineettomat oliot kuuluvat samaan sarjaan kuin maahiset, tontut ja joulupukki. Kuvitteellisia olioita kaikki! Luulisi ihmiskunnan, tai no ainakin suomalaisten, olevan niin oppineita ja sivistyneitä, että he hyväksyisivät faktan siitä, että materian ulkopuolisia olioita ei ole olemassa, koska kaikki koostuu atomeista. Atomeja voidaan havainnoida, eikä ole löytynyt ainoatakaan materian ulkopuolista substanssia.

Mistä lie ihmiskunnan muinaisuudesta kumpuaan usko henkiin, jumaliin ja muihin sellaisiin mielipuolisuuksiin? Jos joskus muinoin jotain asiaa tiedetty, se pantiin henkien piikkiin. Nykyään tilanne on jo toinen. Toisaalta jos jotain ei tiedetä, asiaa aletaan selvittää ja tutkia. On paljon rehellisempää sanoa ”en tiedä” kuin sanoa ”että henget tekivät sen”.

Nämä henkiin uskovat usein ”kuuntelevat” Pyhän Hengen ääntä, mutta todellisuudessa he ”keskustelevat” vain itsensä kanssa. Aivotoimintaa voidaan kuvata tällaisen henkien koettelemisen yhteydessä ja tuloksena aina sama johtopäätös: henkiä ei ole olemassa! Kognitiiviset neurotieteet ovat edistyneet viime vuosikymmeninä suorastaan hämmästyttävässä mittakaavassa, ja silti monet todella uskovat jutustelevansa henkien kanssa. Psykiatrin tarpeessa taitavat olla sellaiset ihmiset.

Silloin kuin näille henkien koettelijoille vääntää rautalangasta oman argumenttinsa henkien olemattomuudesta ja vielä esittää validin evidenssin, niin nämä henkien kanssa seurustelevat siirtävät maalitolppia ja kaikki alkaa taas alusta. Paralleeli ilmiö on ns.  aukkojen jumala. Onhan se aika turhauttavaa debunkata kerta toisensa jälkeen samoja asioita, mutta pidän sitä silti välttämättömänä, jotta yhteiskunta ei vajoaisi takaisin keskiaikaan, jonne nämä henkien kanssa seurustelevat mielellään palaisivat.

Henget, maahiset, keijut, jumalat, astrologia, horoskoopit, kundaliinivoimat, reiki…kaikki kuuluvat samaan kategoriaan, joka tunnetaan nimellä bullshit. Pitkä on vielä matka ihmiskunnalla sivistykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti