torstai 23. elokuuta 2018

Liberalismin projektit eivät ole vielä valmiita


Viime vuosina liberalismi on ollut kritiikin kohteena ja kritiikki on tullut lähes yksinomaan äärioikeiston ja sitä lähellä olevien tahojen toimesta. Näillä kriitikoilla ei kuitenkaan ole koskaan mitään konkreettista evidenssiä väitteidensä tueksi. Kritiikki on ollut joukko perusteettomia väitteitä ja jopa salaliittoteorioita.

Suomessa yksikään poliitikko ei ole profiloitunut radikaaliksi liberaaliksi, ei edes liberaaliksi, vaikka aika moni ajaakin liberaalin lainsäädännön asiaa. Tässä olisi monelle poliitikolle hyvä näytön paikka. Lisäksi iso osa äänestäjistä tukee liberaalia politiikkaa, vaikka he eivät itse mieltäisikään positiotaan mitenkään liberaaliksi.

Konservatismi tähtihetket on nähty. Kun katsoo konservatismi niin Suomessa kuin USA:ssa ja vähän muuallakin, ideologian haitat näkyvät selvästi. Konservatiivit joutuvat toistuvasti selittelemään omia fiaskojaan.

Liberalismin projekti ei tule koskaan valmiiksi. Kun rakennetaan vapaata ja vaurasta yhteiskuntaa, niin tekemistä riittää. Konservatiivit ovat onnistuneet työntämään kapuloita rattaisiin, mutta vääjäämätöntä liberalismin etenemistä he eivät ole onnistuneet koskaan pysäyttämään.

Liberalismin ja konservatiivisuuden kamppailussa, maltillinen liberalismi ei ole tyydyttävä kompromissi. Siellä missä konservatismille tehdään myönnytyksiä, siellä avautuu mahdollisuus totalitarismille, joka taas on aina liberaalin vapauden ideaalin vastaista.

Valtion tasolla liberaali nojaa perustuslailliseen demokratiaan. Tässäkin asiassa liberaali perustuslaillinen demokratia on kaikkea sitä vastaan, mitä konservatiivinen totalitarismi tavoittelee.

Valistuksen ajasta alkaen vapaus, erityisesti yksilönvapaus, on lisääntynyt, mutta ilman systemaattista ponnistelua tämä positiivinen kehitys ei ole tapahtunut. Takaiskuja on toki tapahtunut, mutta tendenssi on ollut yhteiskunnan liberalisoituminen.

Liberalismin projektin lähiajan tavoite tulee olla tähän asti saavutetun kehityksen turvaaminen ja vapauden lisääminen siellä, missä törmätään erityisesti yksilönvapauksia rajoittavaan toimintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti