maanantai 13. elokuuta 2018

Liberaalissa yhteiskunnassa tietokin on vapaata


Liberaalissa yhteiskunnassa ihmiset toimivat järkevämmin kuin konservatiivisessa yhteiskunnassa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että liberaaleissa yhteiskunnissa elävät olisivat älykkäämpiä tai muuten fiksumpia. Liberalismissa ihmisille vain taataan vapaus toteuttaa itseään parhaaksi katsomallaan tavalla, kunhan se ei rajoita muiden vapautta toteuttaa itseään.

Liberaalissa ideaalissa ihmisillä on käytettävissään paras mahdollinen (tieteellinen) tieto, jonka perusteella ihminen oletettavasti tekee mahdollisimman rationaalisia päätöksiä. Konservatiivisessa yhteiskunnassa päätökset perustuvat muinaisesta mytologiasta johdettuihin dogmeihin, joiden oletetaan olevan oikea ratkaisu kaikkiin ongelmiin kaikkina aikoina.

Liberalismissa tieto jakaantuu siis kaikkien ihmisten kesken. Jokaisella on vapaus ja oikeus tietoon. Kollektiivinenkin tieto on liberalismissa aina yksilöiden tietoa, koska kollektiivitkin koostuvat yksilöistä. Tietoon ja tiedonhankintaan ei tarvita lupaa joltakin instanssilta. Tieto on kaikkien liberaalissa yhteiskunnassa elävien omaisuutta.

Liberaalissa yhteiskunnassa yksilöt voivat muodostaa vapaita ja vapaaehtoisia yhteisöjä, jonkin tavoitteen saavuttamiseksi silloin kuin tavoite tarvitsee joukkovoimaa. Mikäli tuo yhteisö ei noudata vapauden ja vapaaehtoisuuden prinsiippiä, yksilöllä tulee olla oikeus erota yhteisöstä ilman seuraamuksia. Yhteisö voi olla melkeinpä mitä tahansa: seurakunta, puolue, urheiluseura jne.

Ylhäältä johdetussa konservatiivisessa yhteiskunnassa on määritelty kuinka paljon kukin yksilö saa tietää tai hankkia tietoja. Tieto onkin konservatiivisuuden suurin uhka. Hyvin informoitu ihminen kaipaa vapautta ja se saattaakin olla tuhoisaa konservatiiviselle yhteiskunnalle. Kaikki yhteiskunnat, joissa tietoa ja tiedon hankintaa on rajoitettu, ovat kulkeneet kohti nopeaa loppuaan.

Vapaa tieto myös edesauttaa hajautettua päätöksentekoa. Päätökset tehdään situationaalisesti parhaan käytettävissä olevan informaation perusteella. Tällaiseen lokaalin päätöksentekoon pystyy vain liberaali demokratia. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän konservatiivista ulkoa annettuja suunnitelmia ja vaatimuksia, joiden relevanssi monessa tapauksessa lähenee nollaa.

Vain liberaali yhteiskunta voi hyödyntää tietoa maksimaalisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti