lauantai 18. elokuuta 2018

Taas yksi epärehellinen suomalainen apologeetta


Aina kun uskosta pyritään tekemään rationaalista ja ”rationaalisiin” argumentteihin perustuvaa, niin niskakarvat nousevat pystyyn.

Tälläkin kertaa asialla oli patavanhoillinen verkkojulkaisu, Seurakuntalainen, joka antoi tilaa apologeetaksi havittelevalle Miikka Niiraselle. Kaikki näiden ”uskonsankarien” uskon puolustuspuheet on ammuttu alas niin monta kertaa, että niiden kommentoiminen on oikeastaan aika turhauttavaa, mutta niihin vastaaminen on välttämätöntä, jotta näiden sankarien bullshit jää sille kuuluvalle paikalle.

Niiranen ottaa esille kosmologisen argumentin ja siitä johdetun Kalam-argumentin. Tämän ensimmäiseen syyhyn perustuvan argumentin juuret kristillisessä uskonnonfilosofiassa voidaan jäljittää Aristoteleeseen, vaikka samansuuntaisia väitteitä löytyy sitäkin varhaisemmilta filosofeilta.

Kausaaliketjussa ajaudutaan umpikujaan ensimmäisen syyn kohdalla. On pelkästään älyllistä epärehellisyyttä nimetä alkusyy esim. joksikin jumalaksi, kun kaikki muu ainakin periaatteessa olisi verifioitavissa. Tällaisesta presuppositionalismia on käsitelty tässä blogissa jo vuosia sitten. Alkusyy uskomus ei ole filosofisesti oikeutettu uskomus ja tästäkin aiheesta on kirjoitettu monta kirjaa. Siitä huolimatta apologeetat jatkavat bullshitin levittämistään.

Tieteellinen tutkimus on osoittanut, ettei universumin olemassaololle voida esittää ainuttakaan alkusyytä. Sellaista ei edes tarvita. Universumi on ja toimii täsmälleen samalla tavalla nimettiinpä alkusyy tai ei.

Miika Niiranen kompastuu myös suunnittelu- ja hienosäätöargumenttiin. Maailmankaikkeuden rakenne palautuu muutamaan luonnonlakiin, jotka pohjatuvat alkeishiukkasiin. Niirasen ja kumppaneiden argumentti uppoaa siihen, että heidän jutuissaan universumilla on jokin päämäärä, joka edellyttää tietenkin ”hienosäädettyä” rakennetta. Oikeasti universumi sattuu vain olemaan tällainen, eikä sillä ole mitään päämäärää tai determinististä kehityskaarta, jonka tuloksena oli universumia havainnoiva homo sapein.

Uskonsankarit ripustautuvat mielellään koomiseen moraaliargumenttiinsa ja niin tekee Niiranenkin.

Jos ei ole Jumalaa ja olemme pelkkiä atomeja, universaaleille moraalisille arvoille ja velvollisuuksille ei ole mitään perustetta.

Me nyt vain olemme pelkkiä atomeja ja tämä voidaan todentaa, eikä Niiranen esitä ainuttakaan verifioitua evidenssiä, että asia olisi jotenkin toisin. Ihminen koostuu tietyllä tavalla järjestäytyneistä atomeista. Mitään moraalista auktoriteettia tai sellaiseksi nimettyä ei tarvita, sillä evoluutiobiologia ja evoluutiopsykologia selittävät moraalia oikein pätevästi. Sitä paitsi kaikkien jumalolentojen moraali on niin ala-arvoista, ettei siitä ole universaaliksi, ei edes partikulaariseksi, moraaliksi. Moraaliargumenttiin vetoaminen maalaa uskonsankarit entistä ahtaammin nurkkaan ja hyvä niin.

Noita Niirasen selvästi epätosia väitteitä voisi kritisoida pitempäänkin, mutta silloin tästä postauksesta tulisi kirjan pituinen, joten tämä tällä kertaa.

Johtopäätöksenä voi lyhyesti todeta apologeettojen olevan epärehellisiä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti