keskiviikko 22. elokuuta 2018

Liberaali yhteiskunta on oikeudenmukaisempi kuin konservatiivinen


Liberaali yhteiskunta on yhteiskuntamuodoista oikeudenmukaisin.

Liberalismin ideaalissa yksilö, kaikki yksilöt, ovat oikeudenmukaisesti samanarvoisia, eikä tämä koske pelkästään oikeudenkäyntejä vaan yleisempää yhteiskuntafilosofiaa. Liberaalissa yhteiskunnassa jokainen on oikeutettu luomaan omat arvonsa kunhan suo muillekin saman, eikä pyri rajoittamaan toisten arvonmuodostusta.

Konservatiivinen on edellä sanotun anti-teesi. Oikeudet ovat ulkoa ja ylhäältä annetut, jolloin ei voida puhua oikeudesta vaan pakosta. Konservatiiviset ovat hyviä asettamaan pakkoja ja velvollisuuksia, mutta oikeuksia myönnetään vain harvoin ja nekin oikeudet koskevat vain osaa valikoidusta väestöstä.

Liberaalissa yhteiskunnassa moraaliset valinnat ovat yksilön valintoja. Samanmieliset toki muodostavat yhteisöjä, mutta nekin perustuvat vapaaehtoisuuteen, eikä yhteiskunnan asettamaan pakkoon. Vain vapaa yksilö on kykenevä tekemään moraalisesti ja eettisesti arvokkaita valintoja.

Edelleen vapaat yksilöt arvioivat valintojaan suhteessa itseensä ja muihin. Tällainen itsereflektio voi toteutua vain liberaalissa yhteiskunnassa. Konservatiiviset dogmit ja niistä johdetut yhteiskuntapoliittiset toimintaohjelmat rapauttavat kaiken eettisen pohdinnan. Täten liberaali ajattelu ei ole korruptoitunutta kuten konservatiivinen ajattelu.

Liberaalissa yhteiskunnassa lait suojelevat yksilöä, konservatiivisessa lähinnä kollektiivia, jolloin yksilöllinen eettisyys ei ole edes mahdollista. Lauman moraali tukahduttaa kaikki hyödyllisetkin valinnat.

Liberalismi vaatii harjoittajaltaan omia ponnisteluja, jatkuvaa arviointia kaiken suhteen. Olisiko helpompaa unohtaa oma vapautensa ja kulkea valmiiksi annettujen velvoitteiden mukaan? Tällainen yksilö ei kuitenkaan ole vapaa ja sellaisen vaatimuksen esittävä yhteiskunta taas on alistava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti