perjantai 10. elokuuta 2018

Liberalismi takaa rationaalisen vapauden


Liberalismi lisää dramaattisesti vapauden määrää kaikkiin muihin yhteiskuntamuotoihin verrattuna. Näitä muita yhteiskuntamuotoja ovat esim. monarkia, sosialismi, fasismi, tribalismi ja ne kaikki muut.

Liberaalin yhteiskunnan instituutiot takaavat järkevän vapauden määritellessään kunkin instituution ydintehtäväksi vapauden.

Monet autoratiivista järjestelmää kannattavat kuitenkin allekirjoittavat monet liberaalit ideaalit. Liberalismi mahdollistaa asioiden tekemisen kukin omalla tavallaan kun ei samalla rajoita toisen vapautta. Liberalismin mukaan kukin voi unelmoida ja vielä toteuttaa unelmansa kunhan ei rajoita muiden vastaavaa toimintaa.

Liberalismin mukaan vapaus ei kuitenkaan ole jotain, joka vain tapahtuu, vaan vapaus vaatii aktiivisia toimijoita, jotta järjellinen liberalismi olisi mahdollista. Täten liberalismi on vapaa itseilmaisun mahdollistava yhteiskuntamuoto.

Vaikka jokaisella ihmisellä omat henkilökohtaiset tarpeensa, niin liberalismin kontekstissa nuo tarpeet on mahdollista toteuttaa. Liberalismi mahdollistaa introspektion ja myös individualismin.

Liberaali yhteiskunta on terve yhteiskunta. Ihmiset eivät ole orjia tai alamaisia. Ihminen nähdään liberaalissa kontekstissa vapaana ja autonomisena aktanttina.  Yhteiskunnan tarkoitus on turvata ihmisten vapaus ja autonomia.

Liberaalien on kuitenkin artikuloitava asiansa selvästi, vaikka vastapuolen typeryys tuntuisi turhauttavalta. Tämä tietenkin edellyttää, että argumentin esittäjä itse ymmärtää mistä puhuu. Liberaalit argumentit ovat osoittautuneet aivan ylivoimaisiksi, mutta itsestään selvää se ei ole: liberalismi vastustavat konservatiivit perättömine väitteineen ja vapautta rajoittavine valtapyrkimyksineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti