lauantai 25. elokuuta 2018

Teistien spekulatiivinen metafysiikka


Joskus, oikeastaan usein, tarinoidessani teistin kanssa, teisti esittää jumaluskonsa perusteeksi sen, että ilman jotain jumalaa elämä olisi merkityksetöntä. Kukaan heistä, ei vain koskaan pysty kertomaan miksi ja miten jokin jumalhahmo ja usko sellaiseen tekisi elämästä millään tavoin merkityksellistä.

Maaginen ajattelu taivaista ja helveteistä (molempia on vaikka kuinka monta kategoriaa) tekee elämästä alkuerän, jonka perusteella arvotaan osallisuus taivaalliseen teemapuistoon. Tällainen ajattelu se vasta tekeekin elämästä merkityksetöntä.

Miksi elämällä tulisi olla jokin merkitys? Elämä on oikein antoisaa vailla merkitystäkin.

* * *

Teistien pakkomielteenä on oman jumaluskonsa ja siitä johdettujen moraalia koskevien väittämien saattaminen kaikki koskevaksi pakoksi ja lievimmilläänkin velvollisuudeksi. Tällainen on pelkästään arroganttia, varsinkin kun tuolle jumalhahmolle ja siihen uskomiselle ei löydy ainuttakaan luotettavaa rationaalista perustetta.

Vain liberaali yhteiskunta takaa jumaluskosta vapaan yhteiskuntajärjestelmän. Sellaisen puitteissa aavikkobarbaarien uskomuksiin nojaavatkin voivat harjoittaa maagista ajatteluaan. Tosin heti kun he ryhtyvät vaatimaan uskoaan yhteiskunnan perustaksi, liberaalissa yhteiskunnassa kriittiset äänet nousevat vastarintaan. Liberaalissa yhteiskunnassa aavikkobarbaarien uskomukset eivät voi olla hegemonisessa asemassa.

* * *

Uskontojen metafyysinen hölynpöly on viehättävää. On aina yhtä hämmästyttävää, kuinka jotkut pitävät metafyysisiä olioita reaalimaailman olioina. Sellainen vaatii suurta itsepetosta. Ehkä teistit eivät pidä metafyysisiä olioitaan hölynpölynä? Se taas kuuluu jo lähinnä psykiatrian alaan. Deluusio on aina deluusio vaikka kyse olisikin jostain jumalasta.

* * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti