tiistai 7. elokuuta 2018

Kaikesta edistyksestä kiitos kuuluu liberaaleille


Väitän, että kaikki paatuneimmatkin konservatiivit kannattavat jotain liberalismista kumpuavaa menettelytapaa. Yksi tällainen voisi olla ajattelunvapaus.

Jokainen vähänkään ympäristöään havainnoiva länsimainen ihminen huomaa ympäristönsä olevan suurimmaksi osaksi liberaali. Liberalismi on ollut muutaman sata vuotta hallitseva eurooppalainen suuntaus niin ideologisesti kuin poliittisestikin.

Miksi liberaalit kuitenkin nykyaikana eivät mielellään identifioi itseään liberaaleiksi, vaikka oikeasti ovatkin sellaisia? Konservatiivit ovat onnistuneesti lianneet sanan ”liberaali”. Meidän liberaalien onkin palautettava sana omaan alkuperäiseen käyttöömme. Kun liputamme oman liberaalin maailmankatsomuksemme puolesta aina ja kaikkialla, niin konservatiiveille ei jää kuin käteen kuin ”vaihtoehtoiset faktat”. Sellainen huijaus saattaa onnistua jonkin aikaa, mutta liberaaleillapa onkin käytössään oikeat faktat ja vain faktoista voidaan vetää relevantteja johtopäätöksiä.

Eurooppa ja erityisesti Suomi on liberalisoitunut omana elinaikanani ilahduttavasti. Silti viime vuosina liberalismista on tullut melkeinpä kirosana. Taantumuksellinen osa konservatiiveista on onnistunut propagandakampanjassaan erinomaisesti. Internetin onkin ollut paatuneimpien konservatiivien mediakanava.

Historiallisesti konservatiivit ovat lopulta hyväksyneet kaikki liberaalit yhteiskuntapoliittiset toimintaohjelmat, kunhan noiden ohjelmien kannatus on saavuttanut kriittisen massan äänestäjien keskuudessa. Tästä seuraa, että konservatiivien on tuhottava liberaali demokratia, sillä liberaalit edistykselliset ohjelmat saavuttavat ennen pitkää aina tarvittavan kriittisen massa.

Haastan jokaisen konservatiivin nimeämään yhdenkin sellaisen hyödylliseksi osoittautuneen yhteiskuntapoliittisen toimintaohjelman, joka ei aluksi olisi ollut liberaalien kannattama ja konservatiivien vastustama.

Paradoksaalisesti itsenäisen Suomen menestystarina on ollut liberalismin riemuvoitto, joten on aika hassua, että konservatiivit suhtautuvat menneisyyteen nostalgisesti. Valistuksen ajatus vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta on edelleen ehkä tärkein liberaali ajatus. Sekin on kovin liberaalia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti