maanantai 27. elokuuta 2018

Kolmen kirjan totalitaristiset tragediat Euroopassa


En ole koskaan ollut kirjarovioiden kannalla, enkä ole sitä tälläkään kertaa. Kirjoilla on kuitenkin ollut oma merkityksensä eurooppalaisissa tragedioissa. Ei ehkä kirjoilla esineinä vaan kirjojen teksteistä johdetuilla yhteiskunnallisilla poliittisilla doktriineilla.

Kolme kirjaa eurooppalaisissa tragedioissa nousee ylitse muiden. Nuo kolme kirjaa ovat Raamattu, Pääoma ja Mein Kampf.

Jokainen yritys rakentaa yhteiskunta kolmen kirjan väittämien väitteiden pohjalle, on ollut inhimillinen tragedia. Sellaisten yhteiskuntien historia on suorastaan kammottava.

Em. kolmesta kirjasta johdetut yhteiskuntapoliittiset toimintaohjelmat ovat synnyttäneet totalitaristisia yhteiskuntia, joissa ihmishenki on ollut halpa. Sanoilla on täten ollut merkitystä: sanoilla on pystytty puolustamaan kaikkein irvokkaimpiakin menettelytapoja.

Kolmesta kirjasta johdetut ohjelmat ovat aina olleet syrjiviä ja hyvin usein myös väkivaltaisia. Kun totalitarismi saa riittävät mittasuhteet, tuloksena on ruumiskasoja.

Totalitarismi alkaa aina sanoista. Siitä miten asiat ovat, pyritään päättelemään miten asioiden tulisi olla. Tällainen argumentaatiovirhe oikeutetaan jollakin tekstillä ja siitä johdetuilla tulkinnoilla. Tätä  kun toistetaan riittävän monta kertaa, niin katastrofaalinen tragedia on valmis.

Kolmen kirjan tekstien kirjoittajien deluusioista ei ole yhteiskuntapolitiikaksi. Deluusiot ovat deluusioita. Kolmen kirjan deluusiot ovat mahdollistaneet totalitarismin silloin kun riittävän moni on hyväksynyt itseensä kohdistuneet sortotoimet jollakin tavoin relevanttina menettelynä.

Pari tuhatta vuotta totalitarismia kolmen kirjan pohjalta luulisi herättäneen ihmiset vastustamaan totalitarismia kaikin mahdollisin tavoin, mutta aina löytyy niitä, jotka haikailevat kolmen kirjan totalitarismin perään. Motiiveja voi vain arvailla.

Toki kolmesta totalitarismin muodosta löytyy kullekin muodolle tyypillisiä nyansseja, mutta totalitarismi on silti ollut aina destruktiivista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti