maanantai 6. elokuuta 2018

Liberaalista individualismista


Liberaaleille maailman kompleksisuus ei ole ongelma kuten se on konservatiiveille. Liberaalit ovatkin parempia sietämään epävarmuutta erityisesti silloin kun jotain ilmiötä tai asiaa vasta tutkitaan.

Liberalismin arvot kovat kovempaa valuuttaa kuin mikään, mitä konservatiivit markkinoivat arvoina.  Liberaalit myös kyseenalaistavat omat arvonsa silloin kun uutta informaatiota saadaan.

Liberaalit ovat onnistuneesti asettaneet monet konservatiivien ”arvot” naurunalaiseksi. Naurettaviahan ne tavallisesti ovat ja aivan erityisesti silloin kun konservatiiviset arvot on johdettu muinaisten aavikkobarbaarien opaskirjoista, Raamatusta ja Koraanista.

Konservatiivit myös löytävät muinaisista tekstikokoelmista säännön siihen, ketä heidän tulisi äänestää seuraavissa vaaleissa. Liberaalien en ole koskaan nähnyt syyllistyvän tällaiseen takaperoiseen ajatteluun. Liberaaleille äänestyspäätökset tarkoittavat nykytilan analyysia faktojen pohjalta. Tästä taas voidaan edelleen johtaa toimenpideohjelmia, joilla maailmasta tulee parempi paikka kaikille, myös muutosvastarintaisille konservatiiveille. Liberaalissa analyysissä ei muinaisilla kirjoituksilla ole mitään relevanssia koskien nykytilaa.

Liberalismin yksi ylivoimainen prinsiippi on individualismi. Esimerkiksi kutakin yksilöä koskevat eettiset oikeudet ja velvollisuudet nähdään yksilön oikeuksina ja velvollisuuksia, eikä jonkin ryhmän, esim. heimon tai kansallisuuden, kollektiivisina velvollisuuksina ja oikeuksina. Konservatismin heikkous onkin historiallisesti ollut mätä velvollisuusetiikka, jossa yksilöllä on tolkuttoman paljon velvollisuuksia, mutta oikeuksia ei juuri nimeksikään.

Individualismiin kuuluu myös ajatus siitä, että yksilö arvostaa toisen yksilön oikeutta omiin eettisiin valintoihinsa. Tällainen yksilöllisyys ei ole konservatiivisessa maailmankatsomuksessa juuri mahdollinen, sillä eettiset valinnat ovat monoliitteja, joihin kaikkien on alistuttava. Paino on sanalla ”alistuttava”.

Konservatiivisuus asiassa kuin asiassa voidaan haastaa faktoilla. Faktat ovat historiallisesti olleet liberaalien puolella. Liberalismin etu on myös epämiellyttävien faktojen hyväksyminen. Liberaalit ovatkin hyvin harvoin denialisteja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti