lauantai 11. elokuuta 2018

Radikaali liberalismi on välttämätöntä


Nykyisen maailman merkittävin kysymys kuuluu: Kuinka käy liberalismin?

Liberalismi on yksi maailman uusimmista ajatussuunnista. Liberalismia edelsivät vuosituhannet tribalismia, ja eri variaatioita tyranniasta. Liberalismilla oli lyhyet tähtihetkensä antiikin Kreikassa ja Roomassa. Renessanssin liberalismi jäi sekin lyhyeksi.

Vasta valituksen ajasta lähtien liberalismi on ollut varteenotettava poliittinen toimintaohjelma ja sekin vain osassa maailmaa.

Liberalismi on työn alla oleva projekti, joka ei koskaan tule valmiiksi, sillä liberalismissa ei ole lopputuloksen määrittelevää dogmia. Oikeastaan lopputulosta ei edes ole olemassa.

Liberalismi on tällä hetkellä ainoa konservatiivista tyranniaa vastustava ajatussuunta. Konservatismi on onnistuneesti murskannut muun vastarinnan tai sulauttanut vastarinnan itseensä tehden siitä konservatiivisen strategian.

Kun liberalismi on johtava poliittinen ohjelma, myös konservatiivit saavat sanoa sanottavansa. Liberaalissa yhteiskunnassa heillä ei kuitenkaan ole oikeutta pakottaa muut omaksumaan oma maailmankatsomuksensa. Kun yhteiskunnan instituutiot ovat liberaaleja, vältytään konservatiivien masinoimalta pakolta ja tyrannialta.

Täten liberalismi on ylivoimainen poliittinen arvo ja toimintaohjelma. Viime vuosina liberaalit ovat olleet vaisuja artikuloimaan oman erinomaisen agendansa puolesta.  On siis aika palauttaa äänekäs liberalismi yhteiskunnalliseen debattiin.

Myös radikaali liberalismi puolustaa paikkaansa nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä. Vain radikalisoimalla liberalismi voidaan konservatiiviselle taantumukselle asettaa uskottava vastavoima.

Kun liberalismi tekee jälleen edistyksestä varteenotettavan päämäärän, konservatiiveille ei jää ainuttakaan uskottavaa argumenttia oman alistavan tyranniansa puolesta.

Poliittiset kiistat päätyvät usein kysymyksiin epistemologiasta: Voimmeko tietää, mikä on ihmisarvoinen yhteiskunta? Oma vastaukseni on ”kyllä”. Tuo yhteiskunta on liberaali yhteiskunta.


1 kommentti:

  1. Liberalismi ja konservatismi eivät ole välttämättä ristiriidassa (toisin kuin esimerkiksi liberalismi ja vasemmistolaisuus). Esimerkiksi liberaali henkilö kannattaa leipomon oikeutta olla leipomatta kakkua homohäihin. Eihän muunlaiseen lopputulokseen voisi tulla, jos uskoo, että yrittäjällä on vapaus valita asiakkaansa. Liberaalit ja konservatiivit suhtautuvat myös myönteisesti vapaaseen markkinatalouteen, vaikkakin ehkä vähän eri syistä ja pieniä painotuseroja tehden.

    VastaaPoista