sunnuntai 12. elokuuta 2018

Liberaali radikaali vallankumous 2.0


Liberalismi ei välttämättä pyri yksimielisyyteen tai samankaltaisuuteen. Liberalismi nojaa muutamaan vapautta koskevaan prinsiippiin, joilla toimiva liberaali demokraattinen yhteiskunta on mahdollista muodostaa.

Tuossa liberaalissa demokratiassa ihmiset ovat vapaita mielivallasta. Toimivat liberaalit instituutiot pystyvät täten kontrolloimaan vallankäyttöä ja tarvittaessa puuttumaan vallankäyttöön, joka kaventaa ihmisten vapautta.

Liberalismi on myös edellytys kunkin ihmisen henkilökohtaiselle kehitykselle ja edistykselle. On kunkin ihmisen oma asia miten tuotakin vapautta käyttää, mutta liberaali demokratia muodostaa puitteet kehitykselle ja edistykselle.

Viimeisen kolmen sadan vuoden historia on osoittautunut liberalismin kannalta aivan ylivoimaiseksi. Kaikkialla missä liberalismi on hylätty, siellä on kutakin yhteiskuntaa kohdannut degeneroituminen. Konservatiivit mielellään näkevät liberaalin vapauden yhteiskunnan heikkoutena, mutta historialliset faktat eivät ole heidän puolellaan. Konservatiivinen yhteiskunta perustuu aina väkivaltaan tai sellaisen uhkaan.

Liberalismilla on pragmaattinen etu. Toimivat vapautta ylläpitävät menetelmät säilytetään siihen asti kunnes lakkaavat toimimasta muuttuvissa olosuhteissa. Havaitut virheet korjataan rationaalisen debatin jälkeen. Liberalismi onkin itsensä korjaava järjestelmä, toisin kuin dogmaattisuuteen nojaava jäykkä konservatismi.

Viimeaikoina liberalismi on valitettavasti joutunut taantumuksellisten ihmisten ristituleen. Radikaali liberalismi on tähän toimiva vastaus.

Tarvitsemme liberaalin vallankumouksen version 2.0. Argumentatiivisesti faktat ovat liberaalien puolella. Liberaali radikaali vallankumous saadaan aikaa esim. äänestämällä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa liberaalit ehdokkaat sellaiseen määräenemmistöön, joka mahdollistaa liberaalien lakien säätämisen ja täten liberaalit yhteiskuntapoliittiset toimintaohjelmat.

Suomessa on koko valtion itsenäisyyden ajan kärvistelty konservatiivien aiheuttamien haittojen kanssa, joten muutostarve on oikeutettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti