maanantai 6. elokuuta 2018

Liberalismi on yllivoimainen maailmankatsomus


Liberalismi on aivan ylivoimainen aatesuunta konservatismiin verrattuna. Ihan mukavasti liberalismi on edennyt ainakin Euroopassa muutamaa 1900-luvun synkkää poikkeusta lukuun ottamatta.

Liberalismi rohkaisee tutkimaan asioita, olipa kyseessä mikä asia tai ilmiö tahansa. Liberalismin yksi olennainen tekijä on koulutus, sillä vain koulutetut ihmiset ovat kykeneviä tarkastelemaan asioita ja ilmiöitä eri kannoilta. Konservatiiveillehan dogmat ja dogmaattiset opit ovat perusedellytys ja niiden perusteella muodostetaan tyypillisesti haitallinen mielipide ja tästä mielipiteestä pyritään tekemään vielä muita velvoittavia menettelytapoja.

Toisin kuin konservatismi, liberalismi ei pelkää kyseenalaistaa väitteitä. Sanotaan nyt vaikka niin, että valistuksen ajalta peräisin olevan ajatus vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta on kyseenalaistettu toistuvasti, mutta hyvin tuo ideaali on kestänyt ajan saatossa. Parempaakaan prinsiippiä ei ole pystytty muodostamaan.

Liberalismin yksi ylivoimainen ideaali on rationaalinen debatti, johon liberaalissa yhteiskunnassa kaikilla on mahdollisuus osallistua. Liberalismi ajatuksena on myös se, että uuden informaation ilmaantuessa ideaalia muokataan sitten kun asiasta on keskusteltu. Tällainen rationaalinen debattihan ei sovi konservatiiviseen maailmankatsomukseen, sillä konservatiiviset dogmit ovat kiveen hakattuja, eikä niiden muuttaminen tule juuri koskaan kysymykseen.

Liberaalit ovat kiinnostuneita kulloinkin käsiteltävän asian tai ilmiön totuudesta.  Jokaisen väitelauseen totuusarvo pyritään selvittämään parhaan käytettävissä olevan evidenssi perusteella. Jos evidenssi ei ole riittävä, liberaali voi sanoa: ”En tiedä, mutta pyrin selvittämään asiaa.” Konservatiiville tällainen lähestymistapa on jotakuinkin mahdoton.

Liberalismin perusta on ajatus siitä, että jokainen ihminen on kykenevä vapauteen ja jokaisen ihmisen tuleekin tavoitella vapautta. Jokainen ihminen on liberalismin ideaalin mukaan vapaa valitsemaan oman tiensä niin hyvässä kuin pahassakin. Liberalismin ideaalin mukaan ihminen on myös vastuullinen teoistaan.

Vapaus kuitenkin vaatii aina jonkin verran omaehtoista ajattelua. Tämä saatetaan nähdä raskaana ja turhauttava. Paljon helpompaa olisi omaksua konservatiiveille tyypilliset ulkoa annetut dogmit, jolloin välttyisi ajattelemasta asioita itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti