tiistai 3. huhtikuuta 2018

Suomalaisten uskonnollisuus laskussa - tuleeko Suomesta vihdoin sivistysvaltio?


Suomenmaan julkaisemassa artikkelissa, Kirkon jäsenmäärälle on olemassa kipuraja, jonka alittaminen johtaa syöksykierteeseen – ja sen on joka päivä lähempänä, todetaan nykytilanne: suomalaisten uskonnollisuus on laskusuunnassa. Suomalaiset ovat silti montaa vertailumaata uskonnollisempia, sillä 71 prosenttia kuuluu Suomen ev.lut. kirkkoon.

Jutun haastateltiin asiantuntijana käytännöllisen teologian professoria, Kati Tervo-Niemelää.

Tervo- Niemelän argumentti oli seuraava: Kun kirkkoon kuuluvien lukema menee riittävän alas, ettei voida enää selkeän enemmistön asiasta, jäsenyyttä tukevat yhteisölliset tekijät ratkaisevasti.

Tervo-Niemelän argumentin voisi tulkita siten, että sosiaalinen paine on pitänyt kirkkoon kuulumisen korkeissa prosenteissa. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla, miten tämä sosiaalinen paine on syntynyt, miten sitä on pidetty yllä ja mikä tai mitkä ovat ne tekijät, jotka ovat murtamassa sosiaalista painetta?

Joskus oli puhetta siitä, että 2030-luvulla alle puolet suomalaisista kuuluisi uskonnollisiin yhteisöihin. Toivottavasti näin tapahtuu, vaikka soisin ilmiön kiihtyvän niin, että jo huomenna uskonnollisiin yhteisöihin kuuluisi nolla prosenttia suomalaisista.

Suomen lainsäädännön historia on pitkä kertomus siitä, kuinka maagiseen ajatteluun on vedottu lainsäädännön yhteydessä. Uskonnollisin perustein on kannatettu ja vastustettu milloin mitäkin. Jokainen voi minun puolestani uskoa yksityishenkilönä vaikka kuinka hölmöihin juttuihin, kunhan pysyy poissa lainsäädännöstä ja tieteestä. Onhan niitä muitakin tekijöitä kuin tiede ja lainsäädäntö, mutta nuo kaksi tulivat ensimmäisenä mieleen.

Niin kauan on kuin maaginen ajattelu on nykyisen kaltaista Suomessa, Suomea ei voi laskea sivistysvaltioksi.

Suomenmaan jutun voi lukea tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti