lauantai 14. huhtikuuta 2018

Militarismin nykypäivä: amerikkalaiset ampuvat ohjuksia, suomalaiset maanpuolustuskurssilla


Militarismi voi valitettavan hyvin USA:ssa ja tästä on jälleen saatu hyvä esimerkki viime yönä Syyriassa.

Vuoden 1800 jälkeen USA on ollut osallisena ainakin 250 vähän isommassa ja pienemmässä sotilasoperaatiossa. Monet niistä täyttävät valtioterrorismin tunnusmerkit. Amerikkalaisia sotarikoksiin syyllistyneitä ei saada millään vastaamaan teoistaan, mutta eipä saada venäläisiäkään. Tämä on varsin valitettavaa.

Obaman viimeisen vuoden ja Trumpin ensimmäisen vuoden välillä on sellainenkin ero, että lennokeista tehdyt iskut ovat lisääntyneet 430 prosenttia. Tarkkuuskaan ei ole ollut parasta luokkaa: 90 prosenttia iskuista ei ole osunut maaliinsa.

Amerikkalainen militarismi on voinut oikein hyvin uskonnollisen radikaalin äärioikeiston vallattua republikaaninen puolue. Sotilasteollisuuden ja uskonnollinen oikeiston symbioosi saa aika häiritseviä piirteitä.

Viime vuosikymmenten amerikkalaisten sotien johdosta ei ole syntynyt samanlaista kotimaista vastarintaa kuin Vietnamin sodan aikoihin. Miestappiot ovat teknologian ansiosta olleet vähäisempiä, joten tappiot koskevat vain hyvin harvoja. Sota terrorismia vastaan maksaa noin 100 miljoonaa dollaria päivässä. Se on jo niin absurdin abstrakti iso summa, ettei sitä oikein pysty hahmottamaan. Kustannuksetkaan eivät ole virittäneet vastarinntaa.

Amerikkalainen militarismi voidaan nujertaa kahdella tavalla: 1) uskonnollisen oikeiston vaikutusvallan minimoimisella ja 2) kansainvälisellä painostuksella. Näitä odotellessa…

* * *

Militarismi voi oikein hyvin Suomessakin ja räikeimpänä esimerkkinä tästä ovat haittaisänmaallisten motiivit.

Tosin jopa viihdelehdistäkin löytyy militarismiin viittaavia juttuja. Seuran numerossa 12 (22.3.20118) oli pitkä juttu valtakunnallisesta maanpuolustuskurssista. Juttu oli otsikoitu: Salonkisotilaiden kertauskurssit

Motiiveja tällaiselle kurssille voi vain arvailla. Nykymaailmassa tällaiset kurssit ovat pelkästään militarismin oikeuttamiseen tähtäävää propagandaa. Onko sotilailla pakkomielteenä militarisoida siviilitkin?

Muutama kriittinen kommenttikin Seuran jutusta löytyi, mutta enimmäkseen juttu silkkaa militarismin ylistystä.

Tällaisiin kursseihin liittyy salamyhkäisyys ja se ei ainakaan ole eduksi maanpuolustuskurssille. Jotta salamyhkäisyydestä päästäisiin eroon, kurssien osallistujalista pitäisi julkaista. Vain tällä tavoin selviää ketkä ovat suomalaisia militaristeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti