sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Lasten uskonnonvapaus ei toteudu koulussa


Ilta-Sanomat raportoi 7.4.2018 tapauksesta, jossa uskonnonharjoitukseksi katsottu päivänavaus koulussa johti eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen antamaan huomautukseen.

Kantelun olivat tehneet Uskonnottomat Suomessa ry.

Ilta-Sanomat kirjoittaa: Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen on antanut Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluille huomautuksen seurakunnan pitämistä päivänavauksista Pitkäkankaan koulussa Oulunsalossa. Päivänavaukset vaarantavat oikeusasiamiehen mukaan koululaisten uskonnonvapautta.

Kyseinen tapaus ei ole lainkaan harvinainen. En ole nähnyt luotettavaa tietoa siitä, kuinka yleisiä uskonnolliset päivänavaukset ovat. Arvelen niiden kuitenkin olevan aivan liian yleisiä. Tämä tietenkin johtaa kysymykseen: Mikä saa rehtorit toimimaan tavalla, joka on selvästi ohjeistuksen vastaista?

Uskonnoilla on selvä kuristusote koulutoimesta. Mitään pysyvää muutosta tuskin saadaan ennen kuin näitä asioita aletaan puida oikeusistuimissa. Ehkä joku valistunut ja sivistynyt lapsi saa aikaan kyseisen oikeusjutun. Hänestä tulee varmasti suuri suomalainen sankari, ainakin oman sukupolvensa sankari.

Aihetta käsitteli myös Timo Juntunen Kotimaa24:n blogissaan, joka oli otsikoitu: Usko – vaarallinen ongelma.

Juntusen tilitys oli enimmäkseen vaikerointia ja uhriutumista.

Juntunen mm. kirjoitti: Pikku hiljaa lisääntyy sellaisten vanhempien joukko, jotka varjelevat lastensa korvia Raamatulta, hengelliseltä musiikilta, rukouksilta ja siunauksen toivotuksilta. Tämä kertoo tietysti siitä, että ihmiset ovat vieraantuneet vähitellen kristillisestä kirkosta ja sen kielestä yhä kauemmas. He puhuvat uskonnonvapaudesta käyttäen sitä mahdollisuutena vapautua uskonnosta, ei mahdollisuutena harjoittaa vapaasti uskontoa. Samalla he kasvattavat uutta sukupolvea, joka ei tiedä kristillisyydestä mitään ja joka on täynnä harhaluuloja kaikkea aitoa uskonnollisuutta kohtaan.

Miten tähän on tultu? Luonnollisen kehityksen kautta varmaankin. Nykyään saa sanoa, jos jokin ei miellytä. Ja tiedostava uusi sukupolvi kyllä sanoo.

Lopulta Timo Juntunen paljastaa pyrkimyksensä: Kirkon sulkeminen marginaaliin tuottaa ongelmia kirkon lähetystyölle.

Juntuselle lapset ovat ”lähetystyön” kohteita. Lapset on tarkoitus napata mahdollisimman nuorina, jotta heistä tulee mitään kyseenalaistamattomia nöyriä aivopestyjä uskovaisia ja vielä siten, että selvästi epätosiin premisseihin perustuvaa haitallista uskoa levitetään muidenkin riesasksi.

Tätä debattia on käyty Suomessa yli sata vuotta. Paljon edistystä on tapahtunut ja maaginen ajattelu on vähitellen väistynyt. Valitettavasti se vieläkin aivan liian yleistä.

Filosofia-fi –portaali on dokumentoinut ansiokkaasta sadan vuoden takaista uskonnonvapauskeskustelua puolin ja toisin. Portaalin uskonnonvapautta käsitteleviin vanhoihin teksteihin voi tutustua tuolla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti