perjantai 2. maaliskuuta 2018

USA:sta tuli korruptunein länsimaa



Yhdysvallat ei ole koskaan ollut oikea demokratia, vaikka maan perustuslaista voisi sellaista päätellä. Nykyisin demokratiasta ei ole senkään vertaa jäljellä vaan maa kuuluu korruptoituneiden maiden sarjaan, siihen samaan kategoriaan kuin Putinin Venäjä ja monet kehitysmaat. Nämä maat muodostavatkin globaalin banaanitasavaltojen liiton.

Korruption merkkejä voi löytää paljon, mutta tässä listaan vain muutaman.

1. Jos joku sellainen kuin Donald Trump pääsee presidentiksi suuren rahan ja ulkomaisen avun turvin, niin maa on pahasti korruptoitunut muun väestön vajotessa yhä syvempään kurjuuteen.

2. Rikkaat ovat asemassa, jossa poliittinen järjestelmä ajaa vain noiden rikkaiden etuja esimerkiksi kohtuuttomien veroetujen muodossa. Keski- ja pienituloiset maksavat rikkaiden veroedut.

3. Vaalirahoitusta ei ole säädelty kunnolla, joten rikkaat yritykset ja varakkaat yksityishenkilöt voivat ostaa poliitikkoja. Kiitos kuuluu Korkeimmalle oikeudella ja Citizen United – päätökselle.

4. Raha on korruptoinut systeemin niin pahoin, että selvät tieteellisetkin faktat voidaan kieltää tai ainakin hämärtää hyvin rahoitetulla propagandakampanjalla. Tämä hyödyttää vain nyt vallassa olevia republikaaneja ja sen liepeillä pyöriviä sidosryhmiä.

5. Varakkaat rahoittajat ja muut tahot voivat lahjoja poliitikkoja niin, että poliitikot ajavat noiden tahojen etuja esimerkiksi regulaation purkamisella, vaikka sääntely olisi tarpeen kansalaisten terveyden ja jopa hengissä säilymisen kannalta.

6. Puolustusbudjettia on paisutettu niin suureksi, ettei sitä voi perustella edes kuvitteellisellakaan uhalla. Suuri puolustusbudjetti on yksi korruptoituneen valtion tunnusmerkki. Viimeisen kymmenen vuoden aikana sotilaallista väkivaltaa on ulkoistettu mm. sellaisille palkkasotilasjoukoille kuin Blackwater. Nämä saavat rahoituksensa liittovaltiolta, mutta eivät ole liittovaltion valvonnassa. Tämä taas on mahdollistanut sotarikokset mm. Irakissa ja Afganistanissa. Väkivalta koneiston ulkoistaminen on tuonut mittavat voitot palkkasotilasarmeijoiden osakkeenomistajille.

7. Yhdysvalloissa on iso ”vankileirien” saaristo. Väkilukuun suhteutettuna maassa on maailman suurin vankipopulaatio. Lukumääräisesti tämä tarkoittaa 2,2 miljoonaa vankia. Kun vankeinhoidostakin iso osa yksityistetty, niin jälleen kerran vankiloita omistavien yritysten osakkeenomistajat käärivät suuret rahat. Yksityisten vankiloitten valvonta liittovaltion taholta on vähän mitä sattuu toisin kuin liittovaltion hallinnassa olevien vankiloiden, joissa edes auttavasti yritetään noudattaa laillisuusperiaatetta.

8. National Security Agency (NSA) harjoittaa Patriot Actin varjolla laitonta kansalaisten valvontaa. Valtion neljästä miljoonasta työntekijästä löytyy iso joukko duunareita, jotka ovat myyneet hankkimiaan tietoja kaupallisille toimijoille. Korruption kukoistaan tässä survaillance busineksessa.

9. Pörssin sisäpiirin kauppoja säätelevää lainsäädäntöä on lievennetty niin George W. Bushin kuin Donald Trumpin hallinnon aikana. Epäeettiset sisäpiirin kaupan ovatkin nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus ja niistä harvoin joutuu oikeuteen. Tämä onkin tehnyt piensijoittajien asemasta tukalan. Monet piensijoittajat ovatkin pyrkineet turvamaan muuten heikkoa eläketurvaansa osakesijoituksilla, mutta tilanne on nyt heidän kannaltaan huolestuttava.

10. Korruptiosta paha esimerkki on myös se, että huumekaupasta epäillyn koko omaisuus voidaan eräissä osavaltioissa takavarikoida, eikä mikään laki velvoita palauttamaan takavarikoitua omaisuutta, vaikka epäilty todettaisiin syyttömäksi.

Tätä korruption listaa julkaistaan vuosittain. Edellä olevat tiedot oli poimittu vuoden 2017 listasta. Niin kauan kuin republikaanit ovat vallassa, lista muuttuu vuosi vuodelta rankemmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti