tiistai 27. maaliskuuta 2018

Kansanedustaja Jani Mäkelän patriarkaatin tyrannia


Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä näyttää hänkin aktivoituneen bloggarina tähtäimessään vuoden 2019 eduskuntavaalit.  Pitkän tauon jälkeen hän julkaisi kirjoituksen Uuden Suomen Puheenvuorossa otsikolla: Perinteiset arvot perhepolitiikkaan.

Profiilitietojensa mukaan Mäkelä identifioi itsensä yleispoliitikoksi. Ehkä juuri tästä syystä hän otti blogillaan etäisyyttä puoluetoveriensa maahanmuuttokriittisyyteen. 

Mitä lie Mäkelä tarkoittaa perinteisillä arvoilla? Ilmeisesti hän ajattelee perinteisiä arvoja kliseisesti: koti, uskonto ja isänmaa. Siihen kun lisätään patriarkaattinen sovinismi, niin on kiteytetty nuo Jani Mäkelän perinteiset arvot. Mäkelän takapajuisuus ei ole mitään uutta. Tällainen taantumuksellisuus on saanut näkyvyyttä viime vuosikymmeninä. Länsimaat ovat tosin liberalisoituneet näiden ”perinteisten” arvojen kannattajien vastustuksesta huolimatta.

Mäkelä kirjoitti: Ensisijainen ja tärkein kasvatusvastuu on aina vanhemmilla. Kasvatus ei ole rakettitiedettä. Leikki on lapsen työtä, läsnäolo tärkeää ja rajat ovat rakkautta.

Kasvatusvastuu? Ei ole mitenkään vastuullista kasvattaa lapsia Mäkelän edustamaan maailmankuvaan. Ei ole vastuullista siirtää omia pelkojaan ja omaa ahdistustaan lapsille. Ei ole vastuullista pysäyttää muutosta, jotta juuri Mäkelän kaltaiset taantumukselliset saisivat mielenrauhan alati muuttuvassa maailmassa.

Kasvatus ei tosiaan ole rakettitiedettä, sillä kasvatus ei ole lainkaan tiedettä. Kasvatus on pelkästään katastrofista toiseen syöksymistä. Kasvatus on onnistunutta silloin lapset sanovat ”kasvattajilleen”: Fuck you!

Leikin vertaaminen työntekoon on aika puistattavaa. Implisiitti viesti on suorittaminen ja suorituspakko. Läsnäolo Mäkelän maailmassa tarkoittaa naisten juuttumista kotiin ”kasvattamaan” näitä lapsia, jotta Mäkelä ja kumppanit eivät tuntisi omaa maskuliinisuuttaan uhatuksi. Rajat tarkoittavat Mäkelän maailmassa patriarkaatin tyranniaa.

Mäkelä: ”Olen perinteisen perhemallin ja ydinperheen kannalla.”

Mäkelä väittää kannattavansa perinteisiä arvoja, jota hänelle edustavat ydinperhe ja muu siihen liittyvä aika hämärä toiminta.

Ydinperhemalli sellaisena kuin Mäkelä sen käsittää on varsin uusi ilmiö, eikä siten mitenkään perinteinen.  Ydinperhemallin mukainen yhteiskuntajärjestys kärsi katastrofaalisen konkurssin, joten se joutikin mennä.

Olisi oikein mielenkiintoista, jos joku kovan luokan feministi haastaisi Mäkelän henkilökohtaiseen debattiin. Siinä touhussa Mäkelän maailmankuva murskattaisiin karulla tavalla.

Jos Mäkelä itse elää oman maailmankuvansa mukaista elämään, olisi perin vittumaista olla Jani Mäkelän vaimo. Janin lapsilla se vasta kovat ja karut olot ovatkin. Ei ole heidän vikansa, että isänsä on pienimielinen taantumuksellinen perussuomalainen poliitikko.

Mäkelän blogin voi lukea tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti