maanantai 5. maaliskuuta 2018

Paavo Väyrysen ympärillä taas hassua pörinää



Viimeisen puolen vuosisadan mielenkiintoisin hahmo suomalaisessa politiikassa on ilman muuta Paavo Väyrynen. Pääsääntöisesti kaikkialla missä Paavo Väyrynen liikkuu, siellä tapahtuu katastrofi.

Vastikään käytyjen presidentinvaalien jälkipeleissä Väyrysen ympärillä kiehuu. Kyse on jostain rahasotkuista. Oikeastaan en ole lainkaan yllättynyt, että jälkipelit jatkuvat juuri Väyrysen kohdalla. Muut kandidaatithan ovat jo muutamassa viikossa vaipuneet unohduksiin.

Väyrynen on nyt saamassa fudut perustamastaan kansalaispuolueesta. Väyrynen ja Kansalaispuolueen asiantuntijajäsen Tuula Komsi nokittelevat toisiaan Uuden Suomen Puheenvuorossa. Sillä tavalla ei ainakaan selviä kuka teki ja mitä. Hauskaahan nokittelua toki on lukea.

Vähän vastaavaan jupakkaan Väyrynen ajautui Keskustassa, jonka kunniapuheenjohtajana hän edelleen toimii. Kun Väyrystä kannattanut vanhaa kaarti alkaa olla jokainen jo haudassa, niin nuoremmista ei juuri ymmärrystä heru Väyryselle.

Uransa ja elämänsä ehtoopuolella Väyrysestä on tullut politiikan Don Quijote. Aiemmin Väyrynenhän oli pelkkä konna, joka vehkeili neuvostoliittolaisten kanssa, oli osallisena päivärahajupakassa, nipisteli lentoemäntiä perseestä. Monessa muussakin jutussakin on Väyrynen ollut mukana.

Väyrysestä voidaan sanoa samaa kuin monesta muusta poliitikosta: kaikki mitä hän on vastustanut, on toteutunut.

Väyrysellä on käänteinen Midaksen kosketus: kaikki mihin hän koskee, muuttuu paskaksi. Se on jo sinällään meriitti.

Kun joku ehkä joskus tulevaisuudessa penkoo arkistoja, niin kaikki konnuudet, joihin Väyrynen on ollut osallisena, tulevat päivänvaloon. Melkein kaikkeen mihin Väyrynen on osallistunut, on liittynyt isompaa ja pienempää konnailua. Suomen oikeuslaitos on ollut Väyryselle kovin kiltti. Ehkä historioitsijat kertovat totuuden Väyrysestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti