maanantai 26. maaliskuuta 2018

Alueellinen segregaatio USA:ssa


Liittovaltion ongelma on vieläkin segregaatio, eikä segregaatio koske pelkästään rotuja ja niiden erillään pitämistä. Toki sekin on vielä iso ongelma, ei niinkään Kaliforniassa, vaan Trumplandissa. Sanotaan nyt vaikka Louisianassa ”rämemajavien” asuma-alueella.

Alueelliset erot kasvaneet omana elinaikanani niin suuriksi, ettei ole oikein tosikaan. Asuin vuosina 1981-87 ”raamattuvyöhykkeellä”. Kalifornian jälkeen se oli varsin avartava kokemus. Ero oli henkeäsalpaava.

Vuonna 2013 tein pitkän kierroksen samoilla seuduilla. Rämämajavien seuduilla aika oli pysähtynyt, seutu taantunut, samaan aikaan länsirannikon valtiot olivat kulkeneet ihan toiseen suuntaan.

Vaikka samaan maahan kuulutaankin, niin Kalifornian ja esimerkiksi juuri Louisianan asukkailla ei tunnu olevan enää mitään tekemistä toistensa kanssa, ei edes mitään sanottavaa toisillensa.

Amerikan mantereelle tyypillinen notkea dynaamisuus tarkoittaa nykyään sitä, että tietyllä tavalla ajattelevat keskittyvät tietyille asuinalueille ja toisinajattelijat sitten jonnekin ihan muualle. Maailmankuva ratkaisee asuinpaikan osavaltioiden suhteen.

Konservatiivit ovat rakentaneet bunkkerinsa taantuville alueille, eikä heillä ole mitään muuta perustetta asuinpaikkansa valinnalle kuin muutosvastarinta. Länsirannikolle ovat rantautuneet muutokseen optimistisesti suhtautuvat. Näillä seuduilla muutos onkin aina vakio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti