maanantai 19. maaliskuuta 2018

Porilainen blondi, yksi Jussi & vaalivankkurit


Porilainen blondi…yksi Jussi…vaalivankkurit…eduskuntavaalit 2019…Uusi Suomi…Puheenvuoro

Eduskuntavaaleihin on aikaa vielä vuosi ja muutama päivä päälle. Jo nyt muutama Uuden Suomen Puheenvuoron vähäisempi persu on valjastanut vaalivankkurinsa. Ehdokasasettelu ei ole edes alkanut, mutta ei vaadi kummoistakaan päättelykykyä, jotta muutaman persubloggarin ambitiot kävisivät selväksi. Ehdokkuuttahan siinä tavoitellaan. Tämä toki heille suotakoon, onpahan ainakin aikaa kumota heidän jo premisseiltään epätodet väitteensä. Se onkin sitten jo toinen juttu, ajavatko vaalivankkurit ojaan kommentoijien hurratessa. Viimeisempien vaalien tulosten perusteella persujen vaalivankkurit ovat pysyneet uskomattoman hyvin tiellä.

Em. Puheenvuoro on muuttunut hysteerikkojen ja skitsofreenikkojen kiljumiseksi. Paranoiankin paheneminen on näkyvää. Jos kyseinen palsta heijastaa kansalaisjournalismin tilaa, niin yhtä heikossa hapessa sekin on kuin kaupallisen median julkaisualustoilla julkaistut kirjoitukset. Kaupallisen median julkaisualustahan Puheenvuorokin on, mutta pitkään se pysyikin edes kohtuullisen asiallisena. Osuutta oli entisellä omistajallakin: hän ei kaiketi sietänyt typeryyttä. Ääri-ilmiöiden temmellyskenttänä tällaiset julkaisualut ovat ihan paikallaan, mutta faktat ovat sellaisessa kirjoittelussa suurin häviäjä.  Faktoilla on itseisarvo, mutta hyvin harvoin niillä on viihdearvoa. Faktat ovat perin tylsiä.

Temaattisesti näiden vähäisempien persujen hengentuotteet noudattavat henkeäsalpaavassa määrin amerikkalaisen alt-rightin agendaa esitettynä propagandistisessa muodossa. Tämäkin heille suotakoon, mutta omaperäinen ajattelu olisi pelkän oman uskottavuuden kannalta sekin kovin suotavaa. Ehkä pakkotoisto ja toiston pakko ovat oireita intellektuaalisesta konkurssista. Tai sitten vähäisemmillä persuilla ei ole mitään asiapohjaista sanottavaa, mutta sanomaan on pakko päästä, joten sanotaan sitten jotain jostain ja mieluiten kaikkein tökeröimmällä tavalla. Klikkausten lukumäärä ei ole pelkästään eduksi kaupallisen median julkaisualustoille, sillä klikkauksilla monet muutkin tahot mittaavat omien väitteensä totuutta. Mitä enemmän klikkauksia, sitä totuudenmukaisempia näiden väitteiden voisi olettaa olevan. Tämä on kuitenkin argumentaatiovirhe argumentum ad populum. Politiikka tehdään vain ainoastaan argumentaatiovirheiden pohjalta. Tältä ainakin vaikuttaa, jos seuraa poliittista kansalaisjournalismia sellaisena kuin persut sitä tekevät.

Nämä persutaustaiset Puheenvuoron bloggarit ovat vyöryttäneet em. palstaa jo vuosikaudet. Puolueen johto on jättänyt likaisimmat työt näille vähäisimmille puolueen jäsenille. Porilainen blondi taitaa olla ainoa nykyisestä puoluejohdosta, joka kirjoittelee Puheenvuoroon. Muutama entinen persu, nykyinen sininen, sentään kynäilee palstalle aika aktiivisesti.

Porilaisen blondin resepti on sekin kopioitu Yhdysvalloista. Tämän blondin presidentinvaalikampanja oli mielipuolisuudessaan amerikkalaista alkuperää. Mitä röyhkeämpi ja typerämpi väite on, sitä parempi. Kun kärähtää idiotismista, niin samasta väitteestä on syytä esittää vielä röyhkeämpi ja typerämpi versio, jotta huomioarvo saataisiin maksimoitua. Panokset kannattaa aina tuplata.

Menestysresepti on varma!

* * *

Vaalivankkureiden vetojuhdaksi on valjastettu tuo em. porilainen blondi. Puolueen virallinen johtaja, viimekesäisessä katastrofikokouksessa valittu Jussi, luimistelee jossain EU-parlamentin käytävillä. Briljantti strategia sekin, ei tarvitse liata omia käsiä; ei varsinkaan jos aikoo vielä tehdä jotain muuta kuin ajaa moraalisesti ala-arvoisia asioita. Porilaisella blondilla ei ole sen sijaan mitään menetettävää: uskottavuus on mennyt jo ajat sitten, urakehitys ajoi karille kansanedustajaksi pääsyn myötä. Ura on saavuttanut lakipisteensä ja loppu on pelkkää alamäkeä.

Vaalistrategiana itsensä nolaaminen on sekin varsin toimiva tapa.

Maria Veitola kävi Yökylässä porilaisen blondin luona. Tästä sitten kaupallinen media hankki klikkauksia ja kansalaisjournalismia harjoittavat bloggarit ja keskustelupalstojen kommentaattorit riensivät puolustamaan ”suuren johtajansa” idiotismia. Jussi oli ihan hiljaa. Kukaan ei kaipaa Jussia, Jussi saa mennä.

Ne, jotka katsoivat ohjelman, kertoivat lähinnä haukotelleensa. Porilaisesta blondista ei saa yksityishenkilönä kiinnostavaa; ei sitten millään. Ainoa mielenkiintoinen tekijä porilaisen blondin tapauksessa ovat hänen hassut ja hullunkuriset mielipiteensä nuoren-maan-kreationismista poliittisten instanssien toimintaan. Porilaisen blondin huumoripläjäykset ovat suorastaan riemastuttavia.

Shokkivaikutuksen maksimoimiseksi porilainen blondi yritti puolustaa idiotismiaan eri palstoilla, myös Uuden Suomen Puheenvuorossa. Shokkivaikutus tosin jäi tällä kertaa saavuttamatta. Yleisö on jo niin tottunut porilaisen blondin idiotismiin, että sitä osataan odottaa aina kun blondi avaa suunsa. Jos blondi sanoisi jotain faktoihin perustuvaa ja fiksua, niin se vasta shokeeraavaa olisi. Sellaista odotellessa…

Porilaisen blondin puolustuspuhe oli kaiketi suunnattu puulaakin omille jäsenille: En ole idiootti…mutta kun…median ajojahti…

* * *

Porilaisen blondin ja sen yhden Jussin vaalivankkureiden muut vetojuhdat ovat kovin mustavalkoisia hiippareita. Tällainen binaarinen ajattelu on kovin tuttua uskonnollisten ääriliikkeiden yhteydestä. Oikeastaan uskonnolliset liikkeet ovat kaikki ääriliikkeitä. Premissit ovat joko selvästi epätosia tai todentamattomia, joten faktoiksi niitä ei voi lasketa. Samoin persujen poliittisena ääriliikkeenä on mahdotonta esittää tosia premissejä. Epätosista premisseistä voi vetää vain epätosia johtopäätöksiä, eikä poikkeuksia tunneta; ei vaikka kuinka polkisi jalkaa.

Rennoimpina hetkinäänkin nämä mustavalkoiset ovat kovin tiukkoja. Otsasuonet pullistuvat päässä, verenpaine ja kiukku kohoavat. Ironiasta ja varsinkin itseironiasta tulee väkinäistä puristamista ja niin näyttää tulevan kaikesta muustakin.

Rystyset veressä puristava porilainen blondi on samaan aikaan koominen että säälittävä, vaikka porilainen blondi ei ansaitsekaan edes yhtä säälipistettä. Veikeää silti seurata tiettyjen tahojen kireitä ilmeitä.

Vastarintaa ääriliikkeiden on kaiketi aivan mahdotonta ymmärtää. Heillä on ”totuus” aina hallussaan, heillä ja vain heillä. Eivätkö pahuksen nuijat ymmärrä? Eivät ja hyvä niin. Tätä samaa kuulee myös uskonnollisten fundamentalistien esittämänä.

Vielä vuosi sitten porilainen yritti tehdä politiikkaa uskonnollisista lähtökohdista, mutta näyttää sittemmin luopuneen tästä kampanjoinnista. Suomi ei ole Amerikka, joten uskonto ei ole relevantti teema; ei ole vaikka yrittäisi rakennella uhkakuvapolitiikkaa tyyliin kristinusko vs. islam. Jopa kireäilmeiset porilaisen blondin puoluetoverit vaikuttivat vähän noloilta, kun blondi tunki uskoaan vähän joka paikkaan. Tässä suhteessa porilainen blondi tulee jälkijunassa: uskonto poliittisena ohjelma kärsi Suomessa konkurssin jo vuosikymmeniä. Sitä paitsi Suomessa on ihan oma uskontopuoluekin – kristillisdemokraatit.

* * *

Porilaisen blondin edustama poliittinen suuntaus on tullut tunnetuksi flirttailusta väkivallan kanssa.

Persut ovat aina olleet ajamassa rangaistusten koventamista. Elinkautisen tulee olla kirjaimellisesti elinkautinen, kuolemanrangaistus tulee ottaa käyttöön jne. Tärkeää on, että aina rangaistaan ja rangaistaan maksimaalisesti.

Blondin puolueen liepeillä hengailevat äärioikeistolaiset puuhakerhot ovat sitten aivan oma lukunsa. Ne ovat avoimen väkivaltaisia, ja vielä siten, että heidän kanssaan eri mieltä olevat tulee joko tappaa tai vaientaa vaikka sitten väkivaltaisesti, jos turvat eivät muuten pysy tukossa. Tällaisen väkivallan pelotevaikutus on vain nykyään lähes olematon.

Kyllä väkivallasta saa työstettyä draamaa, mutta poliittiseksi toimintaohjelmasta siitä ei ole. Väkivallan uhka synnyttää aina rauhanomaisiin ratkaisuihin pyrkivän vastavoiman. Tästä on maailmanhistoria täynnä hyviä esimerkkejä. Väkivaltainen hallitus- ja hallintamuoto on aina tuomittu häviämään ennen pitkää, eikä maailmanhistoria tunne ainuttakaan poikkeusta. Tuho voi olla nopea, mutta eräissä tapauksissa tuho on kestänyt vuosisatoja.

* * *

Näistä lähtökohdista vaalivankkureita lähdetään vetämään kohti iltahämärää. Hämäräänhän kaikki poliittiset puolueet ennen pitkää vajoavat. Tästäkään ilmiöstä ei tunneta yhtään poikkeusta.

Porilaisen blondin vaalivankkurit saivat lentävän lähdön. Kolinaa ja räminää on luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti