tiistai 13. maaliskuuta 2018

Jo kelpaavat persullekin EU, WTO & ihmisoikeudet



Kun Laura Huhtasaaren idoli, Donald Trump, ajautuu vaikeuksiin, niin varma Trumpin puolustaja löytyy Suomestakin  - Laura Huhtasaari.

Huhtasaari jutusteli taas lämpimikseen puolueensa äänenkannattajassa, Suomen Uutisissa, idolinsa lätkäisemistä tuontitulleista teräkselle ja alumiinille. Oli suorastaan noloa lukea Huhtasaaren tietämättömyyttä siitä, kuinka kansainvälinen kauppapolitiikka toimii. Vielä nolompaa tosin oli katsoa tilaisuutta, jossa Trump julkisti tullinsa yllättäen ministerinsä housut kintuissa.

Kamerat kävivät, kun kysyttäessä Trump veti luvut 25 prosenttia teräkselle ja 10 prosenttia alumiinille omasta lihavasta perseestään. Asiaa ei valmisteltu lainkaan, mitään laskelmia ei tehty. Ovathan nuo luvut vaikuttavia, mutta jutustelun tasolle ne jäivät.

Kauppa- ja teollisuusministeriöitä ei kuultu, kuten ei kuultu sisä- ja puolustusministeriötäkään. Valtiovarainministeriö ja liittovaltion budjettitoimisto olivat täysin tietämättömiä asiasta, kun Trumpin oli ihan pakko päästä pätemään kameroiden edessä. Tuontitullien julkistuksen jälkeen liittovaltion hallinnolla on ollut suuria vaikeuksia keksiä hyviä tai edes uskottavia perusteita tuontitulleille.

Trumpin ja erityisesti Huhtasaarelle taisi tulla yllätyksenä, että Kongressi voi ajaa näiden tullien yli, jos riittävä määrä vastustavia ääniä löytyy. Näillä näkymin ei tosin löydy.

Tuontitullien tarkoituksena oli kaiketi rankaista kiinalaisia teräksen tuottajia. Tästähän Trump puhui jo vaalikampanjansa aikana. Vituiksi meni sekin yritys. Vain 2-3 prosenttia USA:ssa käytetystä teräksestä tuodaan Kiinasta. Tuontitullit rankaisevat pahiten USA:n liittolaisia Kanadaa ja Meksikoa. Tästä syystä Trumpin hallinto ryhtyi välittömästi pakittamaan.

Tuontitullit rankaisevat myös EU:ta, mutta Euroopan Union osoittikin poikkeuksellista ryhdikkyyttä ryhtymällä vastatoimiin.  Tästä Huhtasaari sitten veti herneen nenäänsä.

Tavalliseen perussuomalaisille tyypilliseen tapaan Huhtasaari alkoi siirrellä maalitolppia ja se jos mikä on paha argumentaatiovirhe.

Huhtasaari esitti, että EU:n ja WTO:n tulisi ryhtyä toimiin esimerkiksi Brasiliaa, Venäjää, Intiaa ja muutamaa muuta vastaan, koska näissä maissa ihmisoikeudet eivät oikein ole kunniassa. Eivät kyllä ole Yhdysvalloissakaan, ja tästäkin on olemassa paljon empiiristä evidenssiä.

Huhtasaaren tekopyhyys on niin nähtyä, ettei se hämmästytä lainkaan. EU, WTO ja ihmisoikeudet ovatkin yhtäkkiä tärkeitä, kunhan problemaattisia kysymyksiä ei suunnata Huhtasaaren idolia vastaan. Juuri vastareaktiona Huhtasaaren idolin idiotismille nämä kansainväliset yhteistyöjärjestöt ovat tärkeitä.

USA:n hegemonia-asema on mennyttä ja tästä on osoituksena maan hallinnon takertuminen menettelytapoihin, joista on vain kosmeettisia hyötyjä. USA:ssa on 140 000 terästeollisuuden työpaikkaa, mutta yli 6 miljoonaa sellaista työpaikkaa, jotka ovat riippuvaisia terästuotannosta. Tästä syystä Trumpin olisi ollut syytä konsultoida ministeriöiden asiantuntijoita ennen kuin menee puhumana läpiä päähänsä suorassa tv-lähetyksessä. Muutaman tuhannen työpaikan säilyttäminen leikkaa jopa miljoona työpaikkaa alasta riippuvaisilta sektoreilta. Kai tämä sitten Huhtasaaren mielestä on jollain käsittämättömällä tavalla idolinsa ”vakaasta nerokkuudesta”?

Asiantuntemus ei ole Trumpin hyve, jos ei Huhtasaarenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti