torstai 15. maaliskuuta 2018

Jumala ei auttanut Rick Sacconea voittoon Pennsylvaniassa



Pennsylvaniassa käytiin tiistaina mielenkiintoiset välivaalit; lähes yhtä mielenkiintoiset kuin joulukuussa Alabamassa.

Republikaanien Tim Murphyltä vapautui Pennsylvanian äänestysalueen nro 18 edustajainhuoneen paikka jokin aika sitten, kun Murphy joutui eroamaan. Murphy oli tiukka abortin vastustaja, mutta Murphyn menneisyydestä paljastui sellainen mörkö, että hän oli pakottanut naisystävänsä abortiin, sillä avioliiton ulkopuolinen lapsi olisi saattanut vaarantaa Murphyn uran politiikassa. Huonostihan siinä kävi myös tuolla tavalla.

Pennsylvanian 18. äänestysalue sijaitsee Pittsburghissa, ja se on ollut vuosikymmeniä tiukasti republikaanien hallussa. Vuoden 2016 vaaleissa republikaanit hallitsivat aluetta melkein 30 prosenttiyksikön ylivoimalla.

Näihin täytevaaleihin republikaanit asettivat ehdokkaakseen Rick Sacconen, joka tunnetaan Pittsburghissa republikaanien uskonnollisen oikeiston kiihkoilijana. Sacconen vaaliteema oli: Vastustajani vihaa Jumalaa, aseita ja Amerikkaa.

Sacconen vastaehdokkaana oli demokraattien Conor Lamb, joka oikeasti vastustaa demokraattien valtavirrasta poiketen aborttia. Edelleen Lamb on aseisiin myönteisesti suhtautuva. Tämäkin poikkeaa demokraattien valtavirrasta. Kaiken lisäksi Lamb on kristitty, joka ei kuitenkaan ole Sacconen kaltainen kiihkoilija.

Eikä Lamb suinkaan vihaa Amerikkaa. Hän on palvellut vuosia Yhdysvaltain merijalkaväessä. Niillä ansioilla hän sitten rahoitti oikeustieteen opintonsa toimien opintojen jälkeen yleisenä syyttäjänä. Lamb on tehnyt merkittävän uran, vaikka on vasta 33-vuotias.

Merkittäväksi tuloksen tekee se, että 18. äänestysalue on alue, joka on ollut republikaanien gerrymandering-touhujen kohteena. Tämä tarkoittaa sitä, että republikaanit ovat vallassa olleessaan piirrelleet äänestysalueiden rajoja sellaisiksi, että heidän valtansa on alueella ikuista. Tästä huolimatta Lamb voitti ja se todella kovan luokan suoritus. Voitto se on 600 äänenkin voitto; olosuhteet huomioon ottaen hämmästyttävä voitto.

Tilannetta ei republikaanien perspektiivistä paranna sekään, että vaalikampanjan loppuvaiheessa Donald Trump ja varapresidentti Mike Pence tekivät vierailut ko. äänestysalueelle tukeakseen Sacconea. Ihan kaikkia täytevaalikamppailuja en ole seurannut, mutta ainakin viidessä tapauksessa Trumpin suosittelema ehdokas on hävinnyt joko esivaaleissa tai sitten varsinaisissa täytevaaleissa. Tämä kertoo siitä, että Trump ja hänen tukemansa ehdokkaat ovat poikkeuksellisen epäsuosittuja. Lisäksi republikaanisessa puolueessa on käynnissä jonkin sortin hajaannus puolueen suuntaan koskien. Napit vastakkain ovat relevanttia konservatiivista politiikkaa harjoittavat ja Trumpin ja uskonnollisen oikeiston taakse ryhmittynyt ”bat-shit-crazy-bible-thumping-wing-nut-crazy” hihhulit.

Nämä olivat jo toiset täytevaalit, joissa ns. iso raha kärsi merkittävän tappion. Ensimmäinen oli joulukuussa 2017 Alabaman senaattorin paikan täytevaaleissa.

Rick Saccone sai yli 10 miljoonaa taalaa kampanjarahoitusta. Tästä summasta 94 prosenttia tuli kuudelta isolta taholta, joista jokainen on yhteydessä Kochin veljesten öljybisnekseen, Koch Industriesiin. Lamb vaalirahoitus oli van kymmenesosa Sacconen vastaavasta. Lamb keräsi budjettinsa yksityisiltä muutaman taalaan lahjoittaneilta henkilöiltä. Näitä lahjoittajia oli yli 86 000. Tässäkin asiassa Alabaman tapahtumat toistuivat.

Republikaanit ovat epäonnistuneet ehdokasasettelussaan, koska heidän puolueensa presidentin on pakkomielteisesti puututtava asioihin, jotka eivät edes hänelle kuulu. Tällä hetkellä republikaaneista on tullut ääripuolue, jonka ainoa tehtävä on mahdollistaa presidentin harjoittama korruptio. Demokraatit ovat onnistuneet ehdokasvalinnassaan huomattavasti paremmin, vaikka parantamiseen varaa on ja paljon. Suuresta rahasta on yksinkertaisesti päästävä eroon.  Silloin kun poliittikkoja on laillisesti mahdollista ostaa, niin koko järjestelmä korruptoituu.

Hieman olen seurannut Pennsylvanian täytevaalien jälkipelejä. Uskonnollisen oikeiston kiemurtelu tappion kanssa on ollut varsinaista häröilyä. Tämä ei tietenkään ole mitään uutta, mutta aina se jaksaa silti ihmetyttää. Tappion tunnustaminen tappion jälkeen on viisautta, mutta sitä ei USA:n uskonnolliselta oikeistolta tunnu löytyvän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti