keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Amerikan känniääliö Sam Nunberg



Aina kun jotain mielenkiintoista tapahtuu, niin minä olen toisaalla: Story of my life!

Maanantaina Amerikka sai ihan uuden känniääliön. Tittelin ansaitsi Trumpin vaalikampanjan ensimmäinen päällikkö Sam Nunberg. Hänen jälkeensä vaalikampanjalla oli sitten pari muutakin päällikköä.

Samilla ei mennyt ihan putkeen. Hän oli maanantai-iltapäivänä vieraana useammassakin uutiskanavien ohjelmassa. Taisi olla peräti kuusi ohjelmaa, joissa Sam jutusteli sekopäisiä tarinoita.

Nunberg jutteli siis sekavia, silmät harittivat ja muuta sellaista. Puhe ei sentään sammaltanut. Nunbergin arveltiin olevan joko kännissä tai vetäneen jotain kemikaaleja. Ehkä olikin, ehkä ei. Sam Nunberg on ansainnut oman tähtihetkensä Amerikan poliittisessa historiassa.

Myöhemmin iltapäivällä Sam Nunberg vaikeni, mutta monta tuntia myöhemmin hän toimitti asianajajansa välityksellä tiedotteen, jossa perui puheitaan.

Nunberg oli kovin kriittinen Donald Trumpia kohtaan, mikä ei sinänsä yllättävää, koska Donald on antanut vuosien kuluessa Samille potkut moneen kertaan. Ehkä Sam on niin epäpätevä juristin koulutuksestaan huolimatta, että kukaan muu kuin Trump ei palkannut häntä.

Sam oli totaalisen vittuuntunut siitä, että hän oli jo ollut erikoissyyttäjä Robert Muellerin kuulusteluissa, mutta silti ja siitä huolimatta hän sai haasteen suurelta valamiehistöltä. Valamiehistö halusi kuulla Nunbergia koskien kommunikaatiota erinäisten Trumpin ympärillä pyörivien hämärien henkilöiden kanssa.

Nunberg väitti, että hän ei halua käyttää 50 tuntia sähköpostiensa tutkimiseen, koska hän kertoi jo niistä erikoissyyttäjällä aiemmin. Sitten luku nousi joka ohjelmassa vähän ja lopulta Sam sanoi, että hänellä menee 80h sähköpostiliikenteen selvittämiseen. Nunbergin asianajajankin palkkiot nousivat samassa suhteessa päivän kuluessa.

Kun joku saa haasteen suuren valamiehistön eteen, niin sinne mennään vaikka mikä olisi. Sam sanoi, ettei aio edes vaivautua paikalle. Ilmeisesti Samille selvitettiin päivän kuluessa, mitä siitä seuraa, jos ei edes ilmesty paikalla. Suuri valamiehistö antaa pidätysmääräyksen, FBI poimii Samin ja toimittaa hänet oikeuteen ja tuomari voi lätkäistä Samille vuoden vankeutta ilman valitusoikeutta.

Suuren valamiehistön eteen siis mennään aina eikä poikkeuksia tunneta. Siellä sitten voi vedota perustuslain 5. lisäykseen, joka sanoo, ettei kenenkään ole pakko todistaa itseään vastaan tai sanoa mitään, joka saa hänet näyttämään syylliseltä.

Nunbergin kiukuttelu oli aika harhaista, sillä häntä ei edes epäillä rikoksesta. Hän on todistajan asemassa ja valamiehistö on erikoisen kiinnostunut Nunbergin mentorin Roger Stonen tekemisistä. Stone oli yhdyshenkilö Trumpin vaalikampanjan, Wikileaksin ja venäläisten välillä.

Stonen on ollut kuvioissa jo vuosikymmeniä ja silti kukaan ei oikein tunnu tietävän, mitä Roger tekee. Itse hän sanoo olevansa republikaanien poliittinen strategi, jonka erikoisalaa ovat politiikan likaiset temput.

Stone saattoi jopa kertoa totuuden omista tekemisistään. Hän oli mukana jo Nixonin likaisissa tempuissa, vaikka ei osallistunutkaan Watergate-skandaaliin. Nixonilla niitä likaisia temppuja riitti, joten Roger sai uralleen lentävän lähdön. Stone on välttänyt vankilan likaisista tempuistaan huolimatta. Jännäksi menee, kuinka käy tällä kertaa.

Tiistaina Sam Nunberg oli sitten ihan hiljaa. Hepuilla saattoi olla viiden megatonnin krapula.

Vähän harmittaa, että missasin Nunbergin sekoilun. Näin vain uusintoja, mutta hauskuutta niissäkin riitti. Saa nähdä, kuka pääsee seuraavaksi ääliöksi Trumpin hännystelijöistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti