sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Olisiko jo virkamieshallituksen aika?



Suomessa ei ole tainnut olla vuosikymmeniin virkamieshallitusta. Vai pitäisikö puhua virkahenkilöhallituksesta? Käytetään nyt kuitenkin termiä virkamieshallitus.

Tällä vuosisadalla olisi ollut käyttöä taitavien virkamiesten muodostamille hallituksille. Sen verran hutiloivaa ovat olleet sekä lakien valmistelu että niiden toimeenpano. Vallan kolmijako-oppi ei ole oikein toiminut Suomessa.

On aika outoa, että ministeriksi nimitetään tavallisesti kansanedustaja, joka säilyttää edustajan paikkansa ministerikautenaan. Tästä perinteestä olisi jo aika päästä eroon. Vaikka USA:n politiikka löyhkää nykyään mädäntyneeltä raadolta, niin ministeriksi nimitetty kongressiedustaja jättää paikkansa kongressissa ja hänen tilalleen valitaan vaaleilla joku toinen.

Suomessahan valta keskittyy ministerinä toimivalle kansanedustajalle. Hän on ensin laatimassa lakia ja sitten valvoo ministerinä hallinnonalaansa kuuluvassa ministeriössä kyseisen lain toimeenpanoa.

Ministerin tulisi olla sitoutumaton virkamies. Ministeriöiden kansliapäällikötkin ovat valitettavan usein poliittisia virkanimityksiä, joten heistäkään ei ole ministereiksi. Eiköhän jokaisesta ministeriöstä löydy poliittisesti sitoutumaton virkamies, jolla riittävä kokemus hallinnosta ja kaikesta muusta, mitä ministerin tehtäviin nyt sitten kuuluukaan.

Ehkä ministeriöissä tapahtuva lakien valmistelukin paranisi laadullisesti, kun poliitikot eivät pääsisi kähmimään lakialoitteita pelkästään poliittisin ambitioiden varjolla.

Toistuvasti kuulee kuitenkin valitusta lisääntyneestä byrokratiasta. Kun maailmasta tulee – on jo tullutkin – entistä monimutkaisempi, niin byrokraattejakin tarvitaan entistä enemmän; mielellään vielä asioista hyvin perillä olevia byrokraatteja, jotta hallinto toimisi edes auttavalla tavalla.

Ehkäpä jo seuraava hallitus onkin virkamieshallitus. Jos kerran halutaan muutosta, niin annettaan ministerin virat asiantuntijoille ja valtion hallinnon suhteen paras asiantuntemus löytyy virkamieskunnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti