perjantai 18. elokuuta 2017

Vapaiden suuntien fasismi



Aika ajoin olen osallistunut keskusteluihin Suomi24:n Luterilaisuus-palstalla. Jos noista keskusteluista pitäisi pelkkien esitettyjen mielipiteiden perusteella tehdä jotain johtopäätöksiä, niin Suomi on erittäin äärioikeistolainen maa. Näin ei tietenkään ole vaan noissa keskusteluissa, joihin olen osallistunut, vastapuolellani on ollut paljon oikeistolaisia militantteja uskovia. Kypärä & liperit –karikatyyri näistä keskustelijoista ei ole oikein relevantti, sillä karikatyyri vaikuttaa erittäin liberaalilta noihin keskustelijoihin verrattuna.

Eilisessä postauksessani viittasin nimimerkki George L:n kommentteihin. Niin oikealla kuin nuo kommentit olivatkin, siitä on vielä pitkä matka niihin kaikkein häijyimpiin äärioikeistolaisiin kommentteihin. Tosin sellaisenkin johtopäätöksen voi tehdä, että liberaalit kristityt muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta eivät osallistu tuolla palstalla debatteihin. Strategiana se saattaa olla oikein viisastakin, sillä debatteihin osallistuminen vaatii paksua nahkaa ja hyvää sietokykyä. Tekstit ovat aika usein hyvinkin häijyjä.

Kun näiden keskustelukumppaneiden taustasta kysyy, selviää sellainen pikku seikka, että he ovat järjestäen vapaiden suuntien edustajia, vaikka väittelevätkin asiasta luterilaisuutta käsittelevässä Suomi24:n osiossa. Mikä siinä, kyllä se minulle sopii. Luterilaiset taitavat olla enimmäkseen humaania ja liberaalia porukkaa, vaikka toki poikkeuksiakin löytyy. Nämä äärilaidan uskovat ovat oikein ottaneet asiakseen levittää propagandaansa tuollakin palstalla. Heille lähetyskäsky tarkoittaa sitä, että he tekevät kristinuskosta niin vittumaisen vastenmielistä, että torjuva suhtautuminen sellaiseen jollain tavalla osoittaisi heidän kristofasistisen näkökulmansa olevan absoluuttinen totuus.

Fundamentalistiseen uskoon (ihan minkä tahansa versioon) liittyy autoratiivinen totalitarismi ja sellaisen suosiminen yhteiskuntapoliittisena ohjelmana. Meidän liberaalien tehtävä on haastaa sellaiset aina ja kaikkialla. Taantumukselle ei tule antaa sijaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti