maanantai 14. elokuuta 2017

Charlottesville - uskonnollisen oikeiston orgastinen kliimaksi



Viikonloppuna Charlottesvillessä Virginiassa nähtiin yksi näytös siitä, mihin uskonnollisen oikeiston 40 vuoden urakka on johtanut.

Alt-right, KKK ja muut rasistiset ja fasistiset järjestöt sekä kaikkein irvokkaimmat uskonnolliset yhteisöt ovat aivan ennakkoarvelujen mukaan löytäneet toisensa. Vaikka tuon viimeviikkoisen mielenosoituksen tarkoituksena oli vastustaa sisällissodan aikaisen kenraalin, Robert Leen, patsaan poistamista puistosta, todellinen tarkoitus oli mielenosoituksen järjestäjien mukaan yhdistää oikeisto ja tuohon oikeistoon kuuluu myös uskonnollisen oikeisto.

Perinteiseen amerikkalaiseen tapaan mielenosoitus poiki myös vastamielenosoituksen. Tällä kertaa kuolonuhreja tuli kolme: yksi vastamielenosoitukseen osallistunut kuoli, kun äärioikeiston edustaja ajoi väkijoukkoon autolla. Kaksi helikopterista tapahtumia tarkkailutta poliisia sai surmansa, kun helikopteri jostain syystä putosi.

Oikeiston edustajat olivat sonnustautuneet tapahtumaan sotilasvarustein. Lisäksi monet kantoivat asetta, mikä on Virginiassa täysin laillista, sillä Virginiassa on ”open carry” osavaltio. Oikeastaan on hämmästyttävää, että ainakaan laajoja ampumavälikohtauksia ei sattunut, vaan aseina käytettiin keppejä, mailoja ja muuta vastaavaa.

Syyttävä sormi osoittaa tapahtumien kulkuun osallistuneiden tahojen lisäksi republikaanista puoletta ja sen taakse ryhmittynyttä ääriuskonnollista kristofasistista joukkoa, jonka näkyvimpinä edustajina ovat monet tv-evankelistat sekä presidentti Trumpin hallintoon pesiytyneet kristofasistiset ainekset alkaen varapresidentti Pencesta. Pencen näkemykset edustavat äärimmäistä fundamentalistisista näkemystä valtionhallinnon ”raamatullisista perusteista.”

Vuoden 2017 kuluessa Charlottesvillen tapahtumat olivat yksi ensimmäisistä paikallisista tapahtumista, jotka ylittivät valtakunnallisen ja jopa kansainvälisen uutiskynnyksen.

Uskonnollinen oikeisto on ollut kykenemätön tuomitsemaan tuota väkivaltaa, sillä samalla he joutuisivat tuomitsemaan omat ideologiset lähtökohtansa. Muutama republikaanien senaattori on sentään tehnyt irtioton puolueensa ja presidenttinsä hämmentävästä kiemurtelusta.

Amerikkalaisille Charlottesvillen tapahtumat ovat olleet herätys siihen, mihin uskonnollisen oikeiston ja rasistisen äärioikeiston allianssi johtaa. Vastaavia tapahtumia tullee lisää, eikä silloinkaan vältytä kuolonuhreilta.

Tilanne tulee jatkumaan vielä pitkään ja samalla paljastuu äärimmilleen viedyn oikeistolaisen uskonnollisen ideologian rasistinen ja fasistinen perusta sekä tuosta ideologiasta johdetut epäeettiset menettelytavat. Tuosta ideologiasta tulee niin vastenmielistä, että jopa liberaali uskonnollisuus menettää kannattajiaan.

Nähtäväksi jää miten suomalainen uskonnollinen oikeisto ja sellaiseen kallellaan olevat vähemmän uskonnolliset tahot lisättynä muutamalla pienpuolueella suhtautuvat tapahtumiin. Suomalaisilla kun näyttää olevan tapana kopioida amerikkalaisia esikuviaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti