torstai 3. elokuuta 2017

Suomen uskonnollisen oikeiston "republikanisoituminen"



Yhdysvalloissa uskonnollinen oikeisto onnistui 40 vuoden urakoinnin jälkeen kaappaamaan itselleen oman puolueen, republikaanit. Puolueen kaappaaminen oli helpompaa kuin uuden puolen perustaminen.  Silloin joutuisi aloittamaan kaiken nollatilanteesta. Republikaaneilla oli jo valmis toimiva puoluekoneisto, joten kaappaamalla kaikki poliittisin perustein valitut instanssit, valtaajat saivat aikaan tilanteen, jossa Donald Trumpin presidenttikausi on orgastinen kliimaksi.

Ongelma ei olisi ongelma muulle maailmalle, jos amerikkalaiset pitäisivät tuon ongelman omalla mantereellaan. Vallitettavasti USA on vielä sen verran suurvalta (vaikka onkin nykyään Venäjän provinssi), että siitä kärsivät ne, joilla ei ollut osaa eikä arpaa tilanteen muotoutumiseen.

Suomessa ei oikein ole omaa uskontopuoluetta Kristillisdemokraattien lisäksi. Joskus ammoisina aikoina uskovat ryhmittyivät sekä Kokoomuksen että Keskustan taakse. Onhan noissa puolueissa vieläkin vahva uskonnollisten kannatus, mutta änkyräuskovaiset ovat nyt ryhmittyneet persuihin, persujen jakojäännökseen ja siihen siniseen tulevaisuuteen.

Änkyräuskovaisuus ja äärioikeistolaisuus ovat Suomessa yhteneviä. Tässä mielessä Suomenkin poliittinen kenttä on ”republikanisoitu” persujen ollessa kyseessä.

On aika hauska seurata, kuinka persujen raunioilla operoi kaksi lahkoa nokitellen puolin ja toisin. Nämä kaksi lahkoa ovat myös oman elinaikani ne kaksi lahkoa, jotka ovat jo lähtökohtaisesti korruptuneita. Muita ei oikein tule mieleen.

Usko ja oikeistolaisuus ja niiden yhdistäminen edellyttää välttämättä korruptiota. Tuon uskonnollisen oikeiston ideologian kannattaminen edellyttää taloudellisen korruption lisäksi oman ajattelun korruptiota. Listaan kun lisää denialismin realiteettien suhteen ja heimoajatteluun pohjautuvan totalitarismin, niin ollaankin jo republikaaneja. Näin on käynyt myös Suomen uskonnollisen oikeiston ja poliittisen (ääri)oikeiston tapuksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti