sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Sosialismin romahdus ja kapitalismin sosiopatia



Sosialismi epäonnistui talousjärjestelmänä jo kauan sitten. Nyt on vuorossa amerikkalaistyylinen kapitalismi. Asiaan liittyvää poliittista ja miksei epäpoliittistakin debattia ei ole aiheen tiimoilta käyty, vaikka aihetta olisi ollut.

Sosialismin epäonnistumisen syitä ja seurauksia on dokumentoitu tarkasti. Kapitalismi on epäonnistumassa reaaliaikaisesti, eikä asiaan kiinnitä huomiota juuri kukaan.

Kaksinapainen maailmanjärjestys, sosialismi vs. kapitalismi, oli itsestäänselvyys. Kilpailutilanne vallitsi kahden talousjärjestelmän välillä niin hyvässä kuin pahassa. Kapitalismi selvisi kamppailusta voitollisena mahdollistaen kapitalistisen mielivallan kun vastavoimaa ei enää ollut.

Kapitalismin sisäisessä kamppailussa voitolle näyttää päässeen Ayn Randin lanseeraama suuntaus, jossa itsekkyys on suurin hyve. Tämä tarkoittaa oman edun tavoittelua kaikin mahdollisin tavoin, myös epäeettisin menetelmin. Laizzes faire kapitalismi on randilaisen äärisuuntauksen esiaste. Laisses faire sentään ottaa huomioon altruismin mahdollisuuden positiivisena tekijänä, kun taas randilaisuudessa altruismi on haitallinen tekijä.

Sosialismin epäonnistuminen antoi häijylle riisto- ja rosvokapitalismille yksinoikeuden talouden pyörittämiseen kontrollin ollessa mahdollisimman minimaalista. Tästä tuli talouspolitiikan oletusarvo.

Yrityksistä tuli samanlaisia sosiopaatteja kuin eräistä yksilöistä. Sosiopaatti toimii röyhkeästi ja seurauksista välittämättä vaikka omaatuntoa silloinkin kun sosiopatia aiheuttaa maksimaalisia haittoja.

Yrityksen johto on vastuussa vain ja ainoastaan osakkeenomistajille, jolloin mikä tahansa epäeettinenkin menettely on perusteltavissa, jos se lisää osakkeenomistajien varallisuutta. Muista sidosryhmistä ei ole väliä. Yrityksistä tuli täten kontrolloimattomia sosiopaattisia yksilöitä, joilta puuttuu näkemys laajemmasta kontekstista.

Valtiotyranniasta on siirrytty korporaation tyranniaan, eikä asiaa kummastele juuri kukaan. Tyrannia on tyranniaa, harjoittipa sitä kuka tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti