torstai 8. helmikuuta 2018

Evankelikaalisetkin havahtuivat haittoihin



Amerikan evankelikaalisetkin ovat havahtuneet huomaamaan suuntauksensa haitallisuuden.  On jollain tavoin toiveita herättävää, että edes jotkut evankelikaaliset ovat tulleet johtopäätökseen, jonka mukaan nykyään ääri-ilmiöksi luokiteltava kristinuskon muoto haittaa ihmisten ja yhteiskunnan toimintaa.

Yleiskristillinen julkaisu, Christianity Today, on viimeisen puolen vuoden aikana julkaissut monta mielenkiintoista artikkelia evankelikaalisten ja republikaanisen puolueen symbioottisesta suhteesta.

Keskilännen ”fly-over-countryn” evankelikaaliset eivät kuitenkaan tule muuttumaan muuhun kuin entistäkin äärimmäisempään suuntaan. Syitä tällaiseen on etsitty, mutta mitään yksittäistä syytä ei tietenkään voida identifioida.

Vuoden 2016 vaalikierroksen jälkipeleissä esitettiin, että keskilännen agraarit alueet ovat jääneet vaille liittovaltion huomiota ja vaalitulos jollain tavoin heijastaisi talouden romahtamista noilla alueilla.

Kuitenkin keskilännen maatalousvaltainen alue saa suunnattoman suuria summia maataloustukena. Farmarit eivät täten ole sen huonommassa asemassa kuin urbaanien taantuvien alueiden asukkaat. Liittovaltion suurimmat tulonsiirrot on kohdennettu juuri näille alueille.

Nuoristakaan ei ole tilanteen muuttajiksi. Monet nuoret ovat lähteneet seudulta paremman ja vapaamman elämän perässä. Jäljelle jääneet nuoret taas ovat radikalisoituneet aivan samalla tavoin kuin vanhempansa.

Yksi monista syistä on muutosvastarinta, jota pönkitetään glorifioimalla ja mystifioimalla jokin muinoin vallinnut ”kulta-aika”, jota koskaan ei kuitenkaan ole edes ollut olemassa. Eksistentiaalinen ahdistus kumpuaa realiteettien ymmärtämisen puutteesta. Hegemonia-asemassa kerran ollut elämäntapa on mennyttä, eikä se palaa; ei vaikka kuinka asian kanssa rimpuilisi.

Kun tarkastelee keskilännen asukkaiden kantoja, on mahdotonta eritellä, mikä on uskontoa, mikä politiikkaa. Niistä on tullut yhteneviä. Jyrkillä arabimaiden muslimeilla ja keskilännen evankelikaalisilla ei ole merkittävää eroa. Republikaanisesta puolueesta tuli uskontopuolue ja uskovista republikaaneja.

Jotta keskilännessä tapahtuisi muutos positiivisempaan suuntaan, muutoksen on lähdettävä evankelisten republikaanien omasta joukosta. Islamin yhteydessä on kaivattu uskonpuhdistusta, mutta samaa voisi sanoa keskilännen evankelikaalisista ja aivan samoin perustein. Prosessista tulee pitkä ja hidas, mutta se on mahdollista.

Uudistukset alkavat, kun luovutaan toiveajatteluun perustuvista fantasioista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti