perjantai 9. helmikuuta 2018

Putinin ja Trumpin mafiavaltiot



The Guardianin toimittaja Luke Harding on kirjoittanut useammankin mielenkiintoisen kirjan uusimpana kirja nimeltään Collusion, joka hahmottelee aikajanan Donald Trumpin ja hänen liittolaistensa vehkeilystä venäläisten kanssa.

Kuuntelin tuon em. kirjan äänikirjana. Johdannoksi Collusion –kirjaan sopii Hardingin Mafia State vuodelta 2011. Tietääkseni se on suomennettu nimellä Mafiavaltio.

Mafiavaltio käsittelee Yhtenäinen Venäjä -puolueen totalitarismia, rosvokapitalistista kleptokratiaa ja kaikkea sitä mitä tuo puolue Vladimir Putin johtohahmonaan on tehnyt Venäjällä Putinin ja Medvedin kausilla.

Luke Harding toimi neljä vuotta The Guardianin Moskovan kirjeenvaihtajana kunnes hänen karkotettiin maasta. Harding raportoi kaikista niistä rikollisista vääryyksistä, joihin maan hallinto syyllistyi erityisesti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen ja aivan erityisesti Putinin hallinnon toimesta. Hardingilta ei herunut sympatiaa Putinille ja Yhtenäiselle Venäjälle.

Venäläisten vaikutusyritykset Trumpin tapauksessa eivät ole mitään uutta. Harding kuvaa myös sitä, kuinka venäläiset korruptoivat mm. Silvio Berlusconin jo paljon ennen Trumpia. Oli niitä muitakin kuin Berlusconi, mutta hän oli näkyvin harjoituskappale, josta saatuja kokemuksia venäläiset käyttivät korruptoidessaan USA:n republikaanipuoluetta.

Hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä löytyy Yhtenäinen Venäjän ja republikaanien välillä. Molemmat perustuvat valtansa oligarkkien rahoihin teemalla, jonka mukaan oligarkit saavat rosvota niin paljon kuin mielivät, kunhan eivät uhkaa puolueen valtaa. Talousrikolliset, tavalliset rikolliset ja politiikka elävät symbioosissa kummassakin maassa ja tämä on mahdollistanut vallassa olevan puolueen muuttumisen mafiaorganisaatioksi.

Venäjä ei koskaan ole ollut demokratia, eikä sitä ole ollut Yhdysvallatkaan. Ensimmäinen USA:n valtiovarainministeri ja yksi USA:n perustuslain laatijoista, Alexander Hamilton, kirjoitti, että pääomia omistavat ihmiset ja heidän omaisuutensa ovat ensisijaisia. Hamilton oli oikeastaan rajoitetun demokratian kannattaja, vaikka liittovaltion alkupään valtiomiehet mielellään esitetään demokratian airuina.

Hamiltonin kanssa samoilla linjoilla oli myös USA:n neljäs presidentti James Madison, jonka mukaan varakkaan vähemmistön edut olivat suojelun tarpeessa muun väestön kustannuksella.

Nämä länsimaisen demokratian alun ”suurmiehet” olivat enemmän Platonin Valtio-teoksessaan hahmotteleman hallintotavan kannalla kuin kansanvallan. Platonin mukaan vain vapailla miehillä tuli ideaalivaltiossa olla äänioikeus.

Mafiavaltiot USA ja Venäjä ovat tämän hetken suurin uhka ihmiskunnalle puhumattakaan noissa maissa asuvista ihmisistä, jotka voivat odottaa vain yhä suurempaa kurjistumista. Kansainvälisen yhteisön painostus Venäjää ja Yhdysvaltoja kohtaan on nyt tärkeää. En tosin usko, että Putinia, Trumpia ja heidän kätyreitään saadaan koskaan oikeuden eteen vastaamaan tekemistään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti