lauantai 10. helmikuuta 2018

Putinismi, trumpismi vai trumpokratia?



Otsikon termejä voi käyttää synonyymeinä, eikä sellainen sanojen käyttö mene edes vikaan.

David Frum dokumentoi uutuuskirjassaan Trumpocracy samanlaisista ilmiöistä kuin Luke Harding kirjassaan Mafia State. Harding kertoo venäläisestä totalitarismista jota Putinin puolue, Yhtenäinen Venäjä, harjoittaa; Frum puolestaan dokumentoi, kuinka republikaaneista tuli epädemokraattinen ja suorastaan rikollinen organisaatio päätähtenään Donald Trump.

Frum tarkastelee periodia kesästä 2015 syksyyn 2017, jolloin yhteistyö republikaanien ja Venäjän valtion ja sitä lähellä olevien toimijoiden mahdollisti amerikkalaisen version putinimista.

Molempien suuntausten, putinismin ja trumpismin, yhteinen piirre on rikollinen korruptio, kleptokratia, nepotismi ja kaikki muu, mikä ei kuulu demokratiaan vaan banaanitasavaltojen diktatuureihin.

Putinin suorittamat puhdistukset Venäjällä tapahtuvat nyt identtisinä Yhdysvalloissa sillä erolla, että vaikka Amerikan puhdistukset menevät Trumpin piikkiin, niin niiden takana ovat republikaanipuolueen vaikuttajatahot.

Ehkä tulevaisuudessa historioitsijat pystyvät selvittämään tapahtumien kulun yksityiskohtaisesti, mutta sitä ennen ehtii tapahtua kaikenlaista ikävää. Kummassakin maassa, niin Venäjällä kuin Yhdysvalloissakin, ollaan rakentamassa henkilökulttia ”suuresta johtajasta”; johtajasta joka on korvaamaton. Suomessa tällainen kultti oli jo ja se oli kekkoskultti, joka sekin oli aikansa putinismia, trumpismia ja trumpokratiaa.

Näkymät ovat synkät. Putinista ja Trumpista ei päästä eroon ilman väkivaltaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti