maanantai 12. helmikuuta 2018

#MeToo uhkaa republikaanien valta-asemaa



Viime aikoina on paljastunut monta perheväkivalta- ja hyväksikäyttötapausta ihan USA:n ylimmänkin johdon tasolla. #MeToo on ollut tervetullut kansanliike. Nähtäväksi jää tuleeko siitä tapoja ja tottumuksia muuttava liike Yhdysvalloissa.

#MeToo on kuitenkin muodostunut uhkaksi republikaanien taakse ryhmittyneelle uskonnolliselle oikeistolle, joka ajaa lainsäädäntöön patriarkaalisia menettelytapoja, joilla naisten asemaa heikennetäisiin. Tässä mielessä republikaanien uskonnollinen oikeisto on hirttäytynyt omaan raamatuntulkintaansa.

Ihmetystä herättää, että republikaaneja tukee yllättävän paljon naisia, vaikka tässä asiassa herääminen on tapahtunut: yhä useammat naiset ovat huomanneet republikaanien ajamien asioiden olevan haitallisia naisille.

On vaikea hahmottaa, mitkä ovat republikaanien misogynian motiivit; muut motiivit kuin hämärät viittaukset Raamattuun. Ovatko republikaaniset miehet niin epävarmoja itsestään, että heidän täytyy ajaa naisia sortavaa lainsäädäntöä?

Ei republikaanien misogynia mikään uusia ilmiö ole. Viimeiset 40 vuotta republikaanit ovat ajaneet sanoja haitallisia asioita, mutta vasta nyt he ovat asemassa, jossa he pääsevät toteuttamaan ja panemaan toimeen agendaansa sen kaikkein haitallisimmassa muodossa.

#MeToo jakaa myös USA:n kahtia. Länsirannikon osavaltioissa ja New York Cityn sekä Bostonin seuduilla on säädetty paikallisia lakeja ja asetuksia, joilla naisten asemaa on parannettu, eivätkä liittovaltion ”patriarkat” voi asialla mitään. Sen sijaan republikaanien vahvoilla tukialueilla keskilännessä ja etelässä ”patriarkat” ovat onnistuneet valitettavan hyvin. Joko pian saamme nähdä naisten joukkopaon noilta alueilta? Mitä tarvitaan, jotta keskilännen naiset nousevat tilanteen korjaavaan vastarintaan?

Monen monta kertaa olen ihmetellyt, niiden republikaanisten miesten asennetta, joilla on tyttäriä. Ehkä he eivät pidä tyttäriään ihmisinä, jos hyväksyvät naisiin kohdistuvat väärinkäytökset.

Toivottavasti #MeToo saa aikaan muutoksen. Positiivisille muutoksille olisi jo korkea aika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti