maanantai 19. helmikuuta 2018

Pienimielisten kansallismielisten identiteettikriisi



Suomalaisten ja amerikkalaisten pienimielisten kansallismielisten yhteisenä piirteenä näyttäisi olevan erilaiset henkilökultit, joita on rakennettu pienimielisten näkyvimpien hahmojen ympärille.

Nämä pienimieliset kansallismieliset johtohahmot pyritään esittämään jollain tavoin rohkeina, kunniallisina ja aivan erityisen korkean moraalin omaavina. Pienimieliset kansallismieliset ovat todellisuudessa jotain ihan muuta.

Pienimielisten kansallismielisten johtohahmoista on tullut sarjakuvahahmoja. Junttius ja moukkamaisuus ovat hyveitä niissä piireissä, joita todellisuudesta vieraantuneella propagandalla vain vahvistetaan.

Näiden pienimielisten kansallismielisten limaiset spektaakkelit ovat vihamielisyydessään samanaikaisesti sekä koomisia että vastenmielisiä. Pienimielisyydestä on tullut kansallismielisille jokapäiväinen dogmi. Riman voi aina asettaa aina alemmassa. Tästä löytyy runsaasti esimerkkejä niin Suomesta kuin Yhdysvalloistakin.

Pienimielisten kansallismielisten identiteettipolitiikasta on tullut uhriutumiseen ja perusteettomiin pelkoihin perustuva faktoista vapaa ajattelutapa, jossa asioiden monipuolinen pohtiminen aiheuttaa identiteetin murentumisen. Raivopäinen identiteetin puolustaminen näyttää aivan tärähtäneeltä ja sitä se onkin.

Marginaalinen ajattelu on aina marginaalista ajattelua riippumatta retoriikasta, jolla marginaalista ajattelua pönkitetään. Pienikin särö marginaalisessa ajattelussa aiheuttaa koko identiteetin romahtamisen.

Amerikan pienimielisten kansallismielisten henkilökultti rakentuu tällä hetkellä Donald Trumpin ympärille rakennettuun henkilökulttiin. Kun Trump on saanut viime aikoina lunta tupaan vähän joka rintamalla, niin kansallismieliset ovat ajautuneet identiteettikriisiin.

Suomessa ei kaiketi ole saman mittakaavan henkilökulttia. Kansallismielisten identiteettikriisi Suomessa perustuukin ulkomaisen henkilökultin tappioihin lisättynä pienimielisten kansallismielisten keskinäisiin riitoihin. Kun asiat alkavat mennä pieleen, niin suuntaa ei voi pysäyttää. Kansallismielisyys onkin niin eilispäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti