perjantai 16. helmikuuta 2018

Floridan kouluampumisen jälkipelit alkoivat



New York Times listasi Floridan kouluampumisen jälkeen kongressiedustajia, jotka ovat saaneet vaalirahoitusta National Rifle Associationilta. Tässä poimintoja listasta.

Richard Burr 6 986 620

Roy Blunt 4 551 146

Thom Tillis 4 418 012

Cory Gardner 3 879 064

Marco Rubio 3 303 355

Joni Ernst  3 124 273

Rob Portman 3 061 941

Todd Young 2 896 732

Bill Cassidy 2 861 047

Summat dollareissa. Tuossa yllä oli vain kärkipää. Pienempiä summia on saanut aika moni muu, oikeastaan jokainen republikaania ja jokunen yksittäinen demokraatti.

Viime syksynä Las Vegasissa sattui joukkoteurastus yleisötilaisuudessa. Silloin poliitikot kiersivät kysymyksen aseista siten, että oli kuulemma liian aikaista puhua aselakien tiukentamisesta liittovaltion tasolla. Milloin sitten on oikea hetki?

Las Vegasin ja Parklandin ampumiset herättivät ainakin muutaman republikaanien puoluevirkailijan, mutta kongressiedustajat harjoittavat jäätävää hiljaisuutta. Tuo puoluevirkailija, jonka nimi meni vähän ohi, sanoi suunnilleen seuraavaa: ”Emme voi katsoa enää silmiin kansalaisia näiden tapausten johdosta. Miten selitämme sen, että taaskaan aio tehdä mitään asialle”

Republikaanien taakse ryhmittynyt uskonnollinen oikeisto saa aika monelta taholta aivan aiheellista kritiikkiä. Tuolle vaikutusvaltaiselle joukolle kaikkein tärkeimpiä asioita ovat heidän oma tulkintansa jostain jumalasta ja tietenkin aseet.

Ongelma ovat nimenomaan kristityt miehet. Viime viikolla kritiikkiä saivat heidän tekopyhä suhtautumisensa perheväkivaltaan, kun Valkoisen talon virkailija Rob Porter paljastui vaimojensa (kaksi kappaletta) hakkaajaksi. Kristityt miehet puolustivat joukolla Porteria, sillä myös hän kuuluu uskonnolliseen oikeistoon.

Nyt vuorossa olivat lapset, eikä republikaanien uskonnollista oikeistoa kiinnosta lapset, korkeintaan sikiöt. Perhearvoihin vetoavat aina mm. edustajainhuoneen Paul Ryan ja senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell, mutta taas he epäonnistuvat jälleen lainsäädännön kanssa.

Yhdysvalloissa sattuu vuositasolla 3,8 aseisiin liittyvää kuolemantapausta 100 000 asukasta kohden. Japanissa luku 0,04. En tiedä, mikä on luku Suomessa.

Myös Donald Trump osoitti republikaaneille tyypillistä tekopyhyyttä. Hän totesi kerrankin rehellisesti Floridan ampujan kärsineen mielenterveysongelmista, mutta pari päivää aiemmin julkaistu presidentin ehdotus seuraavaksi budjetiksi leikkaa mielenterveystyöhön kohdennettuja varoja miljoonilla dollareilla vuodessa.

Naisten, myös republikaanisten naisten, on nyt noustava vastarintaan, sillä miehet eivät edes aio tehdä ongelmille mitään muuta kuin pahentaa ongelmia entisestään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti