tiistai 13. helmikuuta 2018

Putinista ja Trumpista on päästävä eroon



Maailmalla on vallassa liian monta diktaattoria, emmekä ole tehneet asialle juuri mitään. Venäjällä vallassa on diktaattori-Putin ja Yhdysvalloissa wannabe-diktaattori Donald Trump. Nämä heput nyt ensimmäiseksi pitäisi saada viralta.

Kun näistä ei näytetä pääsevän eroon, eivätkä salamurhatkaan ole nykymaailmaan sopiva keino, niin jäljelle jää kansainvälinen painostus. Tässä asiassa Suomi voisi olla eturintamassa, sillä Suomi on ainakin toistaiseksi toimiva demokratia.

Kansainvälisellä yhteisöllä on vaikutusvaltaa, vaikka kansainväliset tuomioistuimet ovatkin historiallisesti osoittautuneet toimimattomiksi, silloin syytettynä ovat USA tai Venäjä. Niiden varaan ei kannata paljon laskea.

Taloudelliset pakotteet taas ovat toimivia. Valitettavasti siinä touhussa iso osa kansalaisista joutuu kärsimään ainakin tilapäisesti. Vallassa olevilla oligarkeilla, olivat nämä sitten venäläisiä tai amerikkalaisilla, on resursseja kestää kurjistumista, mutta siinäkin tulee raja vastaan ehkä aiemmin kuin osataan kuvitellakaan.

Jos pakotteet ja painostus onnistutaan kohdentamaan pääsääntöisesti Yhtenäinen Venäjä-puolueeseen sekä USA republikaaneihin, asialla on kauaskantoisia seurauksia. Aivan ensimmäiseksi näiden instanssien ja niitä lähellä olevien piirien varat tulisi jäädyttää, mahdollisesti jopa kansallistaa.

Sotilaallinen väliintulo on kyllä realismia, mutta jos kansainvälinen rintama säilyy yhtenäisenä, niin sellaiseen välienselvittelyyn ryhtyminen on uhkarohkea veto Venäjältä ja USA:lta.

Jos sotilasvallankaappauksia ei lasketa, niin diktaattorit ovat aina kaatuneet kansanliikkeiden taholta tulevaan tyytymättömyyteen diktaattoria kohtaan. Pakotteet ja muu painostus parantavat Venäjän ja USA:n kansanliikkeiden vastarinnan onnistumisen mahdollisuuksia. Tyytymättömyys on kumuloituvaa.

Ilman ruumiita yllä kuvatun kaltainen vallanvaihdos tuskin tapahtuu. Tämäkin asia tulisi huomioida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti