keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Surrealistinen neitsyyslupaus



Kirkko ja kaupunki julkaisu 10.7.2017 surrealistisen jutun otsikolla: Tutkimus: Neitsyyslupaus ei tuonut auvoista avioelämää.

Kauan sitten näistä neitsyyslupauksista elämöitiin Amerikassa ja hieman vähäisemmässä määrin Suomessa. Olin unohtanut koko asian kunnes Kirkko ja kaupunki ottivat asian esille. Luulin tuollaisen surrealismin olevan jo luku historiankirjoissa.

Kansanlähetys markkinoi Suomessa surrealismia teemalla: Tosi rakkaus odottaa. Ei ole lainkaan yllättävää, että asialla on juuri Kansanlähetys. Tuosta Päivi Räsäsenkin edustamasta puulaakista löytyy surrealismia joka lähtöön. Kansanlähetyksen reaalinen motto tulisikin kuulua: Taantumusta jo 50 vuoden kokemuksella!

Koko neitsyyslupauksen juoni on siinä, että nuori (yleensä tyttö) vakuuttaa vanhemmilleen (yleensä kuitenkin isälleen), että hän ei kiksauttele ennen avioliittoa.  Jos tuo ei ole surrealismia, niin sitten se on ihan silkkaa dadaa.

Nyt suomalaisten ääriuskovien neitsyyslupauksia on oikein tutkittu. Kirsi-Marja Isotalo on haastatellut 23 surrealistiseen kampanjaan osallistunutta. Isotalo kertoo Kirkko ja kaupungissa osallistuneensa itsekin kampanjaan.

Siinä on jotain surrealistista kun teini-ikäinen tekee neitsyyslupauksen isälleen ja/tai äidilleen. Oikeastaan tuo on kovin kieroutunutta. Mitä se vanhemmille kuuluu kiksautteleeko nuori vai ei? Näille fundiksille voisi antaa ohjeen. Kiksautelkaa enemmän!

Isotalon tutkimus johtopäätös tiivistettynä on seuraava: Tutkimus kertoo, että monen vastaajan mielessä seksuaalisuus muuttui leimallisesti pahaksi asiaksi. Sen aiheuttamat huonot tunteet eivät hävinneet papin aamenen myötä minnekään./…/Mielenkiintoista on se, etteivät nämä tunteet välttämättä liittyneet siihen, mitä vastaajat olivat tehneet. Pelkästään se, että vastaaja huomasi omaavansa seksuaalisia haluja, aiheutti ahdistusta. Ahdistus siis liittyi itse seksuaalisuuteen, sillä niin syyllisyys kuin häpeäkin seurasivat myös heitä, jotka olivat odottaneet seksiä avioliittoon asti, Isotalo kertoo.

Kirkko ja kaupungin jutun voi lukea tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti