maanantai 17. heinäkuuta 2017

Konservatismi uppoaa republikaanien upotessa



Vuosikymmeniä kestänyt konservatiivien hegemoniapyrkimys uppoaa nykymuotoisen USA:n republikaanipuolueen upotessa. Suomeen konservatismin uppoaminen tapahtuu pienellä viiveella, mikä nopean tiedonvälityksen maailmassa tarkoittaa millisekunteja, ei vuosia.

Pitkään amerikkalaista yhteiskuntaa lähietäisyydeltä seuranneena voi perustellusti sanoa, että republikaaneissa kiteytyy kaikki se mikä konservatismissa on vikana.

Republikaanit edustavat totalitaristista fasismia, rasismia, eriarvoistummista, misogyniaa, ksenofobiaa, ääriuskonnollisuutta ja kaikkea muuta haitallista. Pahimpina konservatismin kompastuskivinä sellaisena kun republikaanit sen esittävät on kuitenkin jatkuva valehtelu ja suunnaton korruptio.

Republikaanit ovat kaikki ”myyneet sielunsa” korporaatiolle. Rahan kuvitellaan ratkaisevan kaiken, mutta näinhän ihmiset eivät tietenkään ajattele: eiköhän suuri osa ihmisestä ajattele hyvinvoinnin kuuluvan solidaarisesti kaikille, ei vain tietyn konservatiivisen ajatussuunnan edustajille.

Toinen ja ehkä ratkaisevin tekijä konservatismin tuhoa on se tolkuton valehtelu, joka on nykyisten amerikkalaisten republikaanipolitiikkojen sanoman edellytys. Konservatismi kuolee, kun uskonnollinen oikeisto alkaa puhua totta hyväksyen faktan uskontojen haitallisuudesta. Yhdestäkään uskonnosta ei voida johtaa toimivia yhteiskuntapoliittisia toimintaohjelmia.

Lopulta ainoa asia, jolla konservatiivit pystyvät puolustamaan kaikella tavoin haitallisista agendaansa on vetoaminen kuvitellun jumalansa kuviteltuun tahtoon. Yleisö ei pidemmän päälle sulata, että heille valehdellaan tuolla tavoin päin naamaa.

En usko Yhdysvaltain selviävän ehjänä republikaanihallinnosta. Jotenkin tilanne muistuttaa Neuvostoliiton viimeisiä hetkiä ennen koko imperiumin hajoamista.

Yhdysvallat on jo perusteiltaan väkivaltainen yhteiskunta, joten väkivaltaa tullaan taas näkemään lisääntyvässä määrin. Republikaanit eivät pysty puolustamaan valtansa hegemoniaa edes väkivalloin, ei vaikka jokainen tuppukylän aseistettu ryhmä mobilisoitaisiin puolustamaan tuota hegemoniaa.

Ennen konservatismin uppoamista nähdään maailmanlaajuisestikin aika irvokkaita välienselvittelyjä, mutta vapaus voittaa. Konservatismista ei ole vapauden edustajaksi. Se suuntaus on todettu helkkarin haitalliseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti