lauantai 1. syyskuuta 2018

Piispa Repo voi sammuttaa hiippakunnastaan valot


Toistuva teema kristittyjen uskoaan koskevassa kirjoittelussa on värväystoiminnan vaikeutuminen. Tällä kertaa vuorossa oli verkkojulkaisu Kotimaa24, joka siteerasi piispa Matti Repoa jutussa otsikolla: Kirkon tulevaisuudelle on olennaista, miten se saa tavoitettua kasvukeskusten nuoret aikuiset.

Evankelioimisen periaate on ollut: Napatkaa ne mahdollisimman nuorina! Enää tämä ei toimi, koska nuoret sanovat: Fuck you!

Tuon Kotimaa24:n jutun implisiitti oletus oli, että maaseudulla värvääminen olisi helpompaa kuin kaupungeissa. En kyllä pidä mahdollisena, että asuinpaikalla olisi enää sellaista merkitystä kuin ennen. Ihan samat informaatiokanavat ovat maaseudun nuorilla käytössään kuin kaupungin nuorisolla. Tieto tappaa kaiken uskonnollisen uskon. Tämä tapahtuu varmasti.

Kristinuskon värväystoiminta kaatuu siihen, että mielipuolisia Raamatun väitteitä pidetään tosina. Tällaiseen kusetukseen nuoret eivät enää taivu. Aavikkobarbaarien uskomuksilla ja pikkumaisella primitiivisellä moralismilla ei ole mitään tekemistä reaalimaailman kanssa. Nuorille ei mitenkään voi uskottavasti valehdella päin näköä ilman että nuoret sanovat paskapuhetta juuri paskapuheeksi.

Kristinuskon syntihömppä taivaineen ja helvetteineen ei utopistisena väitteenä vetoa enää juuri nuorempaan väestöön. Nuoret kyllä ymmärtävät niiden väitteiden olevan silkkaa bullshittiä, eikä sellaisen kanssa haluta olla missään tekemisissä.

Vielä kun kristinuskon kuva kiteytyy sellaisiin höyrypäihin kuin Päivi Räsänen ja Laura Huhtasaari, niin hylkimisreaktio tapahtuu välittömästi. En niitä muitakin höyrypäitä kuin Päivi ja Laura, mutta he saavat niin paljon näkyvyyttä, että kristinuskon kokokuva muodostuu juuri sellaiseksi kuin he sen tekevät.

Tässä ympäristössä piispa Matti Revon on turha haikailla uusien työmuotojen perään. Yhteisöllisyyden tavoittelussa ei Raamatusta revittyjä taustaoletuksia voi pitää toimintaa tukevina, sillä nuo taustaoletukset ovat kaikki selvästi epätosia.

Kristinusko on kulkemassa kohti tuon ideologian iltahämärää. Matti Repo voi sammuttaa hiippakunnastaan valot jo nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti