keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Amerikan jäähyväiskiertue


Amerikkalainen journalisti, Chris Hedges, on jälleen julkaisut kriittisen kirjan tällä kertaa nimellä: America, The Farewell Tour.

Tässä blogissa on aiemminkin ollut puhetta Hedgesin näkemyksistä. Erityistä huomiota on kiinnitetty vuonna 2007 julkaistuun kirjaan American Fascist: The Christian Right and the War on America.

Hedgesin visiot reilun kymmenen takaa ovat toteutuneet suorastaan hämmästyttävän tarkasti. Nykyisestä republikaanipuolueesta on tullut fasistinen ja rikollinen järjestö, jonka taakse Yhdysvaltain uskonnollinen oikeisto on tekopyhästi ryhmittynyt.

Republikaanit ovat tehneet uskonnosta politiikkaa, joka taas on poliittista uskontoa. Tällainen on taas johtanut kurjistumiseen ja tästä taas on seurannut se, että Yhdysvalloista on tulossa alati kiihtyvällä vauhdilla banaanivaltio. Korruptio rehottaa kaikilla sektoreilla.

Juuri tähän kurjistumiseen Hedges paneutuu uutuuskirjassaan. Hedgesin mukaan käynnissä on suurvallan jäähyväiskiertue. USA tulee hyvin pian menettämään asemansa kansainvälisessä politiikassa. Silloin tämä entinen suurvalta on täysin irrelevantti ja hyljeksitty maa, jolla oli loistava menneisyys, mutta tuo aiemmassa kirjassa, American Fascist, kuvattu poliittinen ja uskonnollinen suuntaus tuhosi ei pelkästään Amerikkaa vaan myös amerikkalaisen unelman.

Hedgesin skenaariossa USA:n ”perikadolla” on tuhoisemmat vaikutukset kuin Neuvostoliiton imperiumin tuholla vuosikymmeniä sitten. Jokainen taantuva imperiumi on ennen tuhoaan pullistellut, mutta ne ovat aina olleet kuolinkouristuksia. Amerikka kärsii juuri nyt omista kuolinkouristuksistaan.

USA:n tuhoutuminen noudattaa lähes samaa kaavaa kuin Neuvostoliiton tuho: kleptokratiasta on tullut vallitseva talousjärjestelmä. Harvalukuinen talouseliitti pystyy tulevaisuudessakin pitämään elämänsä siedettävänä muiden kärvistellessä kuolemankielissä. Ympäristötuhot ovat mittavat, kuten ne olivat entisen Neuvostoliiton alueella. Kaikesta on pulaa, jopa elintarvikkeista. Harvalla on enää varaa edes riittävään ruokaan.

Amerikan jäähyväiskiertueen aikana kulutuskysyntää pyritään pitämään yllä jonkin aikaa, mutta se ei ole kestävää. Kuluttajat pysyvät jonkin aika tyytyväisinä, mutta kun hengissä selviämisestä tulee jokapäiväinen taistelu, tavaratuotanto ja kulutuskysyntä eivät kompensoi maksimaalista kurjuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti