sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Nuoret britit maallistumisen kärjessä


Kotimaa24 kertoo, että kaksi prosentti alle 25-vuotiaista briteistä pitää itseään Englannin kirkon jäseninä. Juttu ei kuitenkaan kerro, miten jäsenyys määritellään. Originaali artikkeli oli julkaistu The Guardianissa, eikä sieltäkään löytynyt jäsenyyden kriteereitä.

Iso-Britannia näyttäisi olevan sekularisoitumisen kärkimaa Euroopassa. Perinteisesti britit ovat olleet varsin konservatiivisia, mutta tässä uskontokysymyksessä he ovat edistyksen asialla. Pidän vähän yllättävänä, että juuri Iso-Britanniassa kehitys on ollut näin nopeaa. Todennäköisempää olisi, että kärkimaana olisi ollut Hollanti tai jokin Pohjoismaista.

Maallistuminen ei koske pelkästään nuoria. Guardianin mukaan vain 30 prosenttia yli 65-vuotiaista briteistä identifioi itsensä Englannin kirkon jäseniksi.

Maallistuminen on ollut trendi kaikkialla Euroopassa ainakin sata vuotta. Muutama vuosi sitten uutisoitiin siitä, kuinka nolla prosenttia islantilaisista nuorista uskoo Jumalaan. Tuohon islantilaistutkimukseen ja sen metodeihin sekä otoskokoon on syytä suhtautua varauksella. Suuntaa antavana tutkimuksena se kuitenkin oli uskottava.

Suomi vaikuttaa noiden ym. lukujen valossa kovin uskonnolliselta maalta ja sitähän Suomi on. Ev.lut. kirkolla on valitettavasti vielä turhan suuri painoarvo suomalaisessa yhteiskunnassa. Mikä on se tekijä, joka pitää suomalaiset kiinni maagisessa ajattelussa? Tästä ei taida olla luotettavaa tutkimusta.

Kotimaa24.n jutun kommenteista löytyy teksti, jossa kerrotaan, että 24 prosenttia suomalaisista uskoo Jumalaan. Sekin on suorastaan hämmästyttävän suuri luku. Suomi tosiaan vaikuttaa uskonnolliselta patavanhoilliselta maalta.

The Guardianin jutussa hämmästellään myös sitä, että vaikka nuorten keskuudessa jäsenyysluvut ovat noin alhaisia, Englannin kirkko pyörittää laajaa kouluverkostoa. Miten britit aikovat ratkaista tämän paradoksin?

Edelleen Englannin kirkon 26 piispaa istuvat parlamentin ylähuoneessa. Kannatuksen määrään nähden piispat ovat yliedustettuina.

Nähtäväksi jää päästäänkö Suomessa koskaan brittien edistyksellisyyteen mitä tulee uskontoihin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti